АКТУАЛЬНО

«Ми сьогодні весільним бенкетом Царства Небесного розпочинаємо чергову сесію Синоду Єпископів УГКЦ», - Блаженніший Святослав

Неділя, 02 вересня 2018, 15:22
Сучасний світ, попри свої досягнення та можливості, потерпає від нестачі радості та повноти. Незважаючи на це, Бог продовжує шукати людину... Можливо, варто замислитися над тим, як нам бути радісними і як донести добру, радісну новину, як прийняти Бога і відповісти на Його покликання.
Зображення 1 / 27 Використовуйте клавіші для перегляду

На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, у неділю, 2 вересня, під час Архиєрейської Літургії в соборі Святого Юра у Львові на відкриття щорічного Синоду Єпископів УГКЦ.

З цієї нагоди до Львова приїхали представники Східних Католицьких Церков, Українських Православних Церков, Глава Єпископської конференції Римсько-Католицької Церкви, Апостольський нунцій як представник Святішого Отця.

“Слово божественного Євангелія, яке ми сьогодні чули, благовістує нам Бога, який шукає людину”, — зазначив на початку своєї проповіді до присутніх Предстоятель УГКЦ. На його думку, настав час, коли Творець виходить, щоб запросити до Себе на момент великої радості.

“Це Боже Слово малює нам Всевишнього, який не переслідує людину, але шукає її; Господа, який не примушує, але запрошує; Бога, який не шукає, щоб карати, а Небесного Отця, який шукає, щоб розділити з людиною свою небесну радість”, — переконаний Глава Церкви.

Він вважає, що немає жодної причини для того, щоб людина не відповіла на запрошення розділити Божу радість. Проте весь трагізм полягає в тому, що людина має волю не прийняти всього того, що Господь їй хоче дати. Людина може знехтувати Богом, який за нею шукає, який хоче з нею поділитися своєю радістю.

“Весільний одяг, в якому можна і потрібно прийти на Божий бенкет, кожен отримає в момент Таїнства Хрещення. Адже це момент, коли навіть грішники одягаються в самого Христа. За словами апостола: “Ви, що у Христа хрестилися, у Христа зодягнулися”, — промовив духовний лідер греко-католиків.

“Ми сьогодні цією весільною учтою, цим бенкетом Царства Небесного, розпочинаємо чергову сесію Синоду Єпископів УГКЦ, спільну синодальну мандрівку. Адже сам Ісус Христос перетворює нашу зустріч на момент радості, момент повноти”, — запевнив Глава Церкви. А пізніше додав: “Якщо Всевишній шукає сучасну людину для того, щоби поділитися з нею всією повнотою своєї небесної радості, то ту саму місію в сучасному світі повинна виконати УГКЦ. Сьогодні нас — владик, священиків, монахів і монахинь та мирян — Христос запрошує долучитися до певної справи — шукати для Бога сучасну людину. Адже ми відчуваємо, що сучасний світ уже перетворюється на місце плачу і скреготу зубів”, — підкреслив проповідник.

Він вважає, що в сучасному світі катастрофічно бракує радості, навіть між християнами. Чимало людей нехтують Богом і добровільно відрікаються від радості.

За його словами, цьогорічна тема Синоду присвячена Слову Божому та катехизації. Тож Глава УГКЦ переконаний, що нам варто замислитися, як бути радісними та як донести добру, радісну новину до інших, як прийняти Бога і відповісти на Його покликання. Він упевнений, що заклик нашої Церкви до України полягає в тому, що важливо йти до кожного, бо вона хоче бути з кожним, щоб дати можливість нам жити в єдності та радості.

“Це є, мабуть, той важливий момент, коли виражається колегіальність усієї Церкви і вона відбувається тут, у цьому місці, особливо в лоні УГКЦ. А вам, дорогі отці, увесь народ повіряє свої наміри і молитви. Цей народ вас підтримує, бо знає, наскільки важлива ця мить, яку ви переживаєте”, — заявив Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Гуджеротті. “Ви вибрали тему зустрічі Синоду, яка є дуже фундаментальною, — Боже Слово і катехизація. Слово Боже, тобто сам Ісус Христос, — це є Логос. Натомість катехизація робить доступним це Боже Слово”, — промовив він, а також попросив, щоб віряни долучалися до молитви за Папу Франциска, адже він також її потребує.

Наприкінці Блаженніший Святослав подякував усім за присутність і спільну молитву з нагоди початку Синоду Єпископів УГКЦ, а також згадав про важливе значення єпископського служіння та цієї події для всіх вірян.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next