АКТУАЛЬНО

«Ми усі рівні, але ми усі різні – і це ключ до розв’язання непростих завдань і служіння для спільного блага України», – Глава УГКЦ на засіданні ВРЦіРО

Четвер, 24 червня 2021, 21:19
24 червня відбулося урочисте засідання з нагоди 25-ліття Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій за участю членів Ради, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра України, народних депутатів України, представників громадських організацій, науковців, послів іноземних держав. Серед запрошених також – п’ятий президент України Петро Порошенко та в.о. президента у 2013-2014 роках Олександр Турчинов. Вів засідання Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, черговий головуючий у ВРЦіРО.
Зображення 1 / 8 Використовуйте клавіші для перегляду

ВРЦіРО – на сьогодні найбільша і найавторитетніша громадська організація в Україні, до якої входять 15 Церков і релігійних організацій та одна міжцерковна спільнота, які репрезентують 95 відсотків релігійних організацій та об’єднань, присутніх в Україні. Фахівці говорять про феномен цієї організації, яка не має аналогів у світі і є прикладом того, як люди різних віросповідань можуть об’єднуватися заради вищої мети – духовного відродження та збереження міжконфесійного миру у своїй країні. У сучасному світі такий приклад пошуку і віднаходження шляхів до діалогу і співпраці представників різних релігій і конфесій є надзвичайно цінним.

«Ми усі рівні, але ми усі різні – і це те, що дає ключ, щоб можна було розв’язувати дуже непрості завдання і служити для спільного блага України, українського народу і нашої держави», – зазначає Блаженніший Святослав у відео, присвяченому ювілею ВРЦіРО.

«Сьогодні ми святкуємо унікальний ювілей – перші 25 років існування і діяльності Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій. В останні місяці ми спонтанно сформулювали гасло, під яким святкуємо сьогоднішню подію. І це гасло, як на мене, висвітлює природу, зміст, місію і завдання, яке на сьогодні ставить перед собою релігійне середовище України. І це – наступні три пункти: ми всі рівні, ми всі різні – і це можна побачити навіть по нашому одягу, – але ми всі об’єднані в ім’я спільного блага України. Наші спільноти віруючих у Бога людей, об’єднані у ВРЦіРО, є різними, але водночас залишаються рівними. Цей девіз Ради Церков і досвід прийняття рішень на підставі консенсусу – приклад того, що порозуміння та взаємодія, попри наші відмінності, можливі. Можливі заради спільної мети – добробуту українського народу та демократичного поступу Української Держави», –  підкреслив Глава УГКЦ у своєму слові на початку засідання.

Блаженніший Святослав наголосив, що  ВРЦіРО є громадською спілкою, у якій всі мають однакові права і голос, вона об’єднує різних за віросповіданням людей у відстоюванні спільних цінностей – прав і свободи людини, справедливості і загального добра. Саме тому Рада бере участь у вирішенні важливих і складних суспільно-політичних питань, які стояли і стоять перед Україною – у становленні інститутів демократії, в утвердженні суспільної справедливості, захисті прав і свобод, протидії  викликам сучасного світу.

Читайте повний текст Комюніке ювілейного засідання ВРЦіРО, присвяченого 25-літтю її діяльності.

Глава УГКЦ повідомив також, що ВРЦіРО готує збірку важливих документів, які за ці 25 років напрацювала Рада, і висловив вдячність науковцям, які брали активну участь у цій роботі.

«Цей збірник показує, що сьогодні Україна, на рівні Всеукраїнської ради Церков, на міжконфесійному рівні, має своє соціальне вчення: там є звернення і про мову, і про патріотизм, і про війну, і про справедливість, тобто заторкнуто дуже багато різних тем, які завжди були і будуть актуальними. Все це дійсно показує, що наша Рада є Доброю Новиною – і не тільки для України, для українського суспільства, але й для світу. Бо інші країни не мають чогось подібного, а нас біда заставила – ми навчилися, зорганізувалися і тішимося сьогодні, що можемо співпрацювати разом… Всеукраїнська рада Церков має інтенсивну міжнародну співпрацю і діалог, ми постійно зустрічаємося з послами різних держав: чергова зустріч буде з послами "Великої сімки", де центральним питанням буде якраз питання справедливості. Бо українці все простять, але якщо не буде справедливості,… це відчуття спротиву проти несправедливості в народі знову може вибухнути з новою силою… Ми працюємо у різних напрямках і сподіваємося, що наша праця буде корисною для України, для нашої держави», – підсумував Глава УГКЦ.

Привітальне слово проголосив Глава Православної Церкви України, Блаженніший митрополит Епіфаній.

«Чверть століття ВРЦіРО не просто існує – вона активно і плідно працює, сприяючи міжконфесійному і суспільному діалогу, взаємодіє з державою і міжнародними партнерами, – підкреслив він. – Добровільність і рівноправність участі у Раді, консенсус ухвалення рішень, повага до ідентичності кожного з членів Ради, зосередження на питаннях, у яких провідники релігійних спільнот України можуть висловити спільну позицію, – такими є базові цінності нашого об’єднання. У такий спосіб ми не лише у відозвах, а самою практикою життя засвідчуємо суспільству і світу, що цілком можливо, зберігаючи власну віру, традицію та ідентичність, не поступаючись у переконаннях, водночас творити спільний простір і єднатися довкола фундаментальних принципів правди, добра і любові, свідчити, що віра в Бога є джерелом порозуміння, поступу і взаємодопомоги. Всі ці якості сприяли тому, що у вирішальні моменти новітньої історії України Рада завжди демонструвала зрілість, стояла в обороні правди, протистояла спробам ззовні розпалити в суспільстві вогонь релігійної чи міжнаціональної ворожнечі… Накопичений досвід і усвідомлення відповідальності перед Богом і Україною, перед тими, хто своїм жертовним служінням і ціною життя виборював релігійну свободу, захищав людську гідність і свідчив правду, – нехай все це допоможе нам продовжити справу, започатковану 25 років тому».

У своєму слові єпископ Віталій Кривицький, який у ВРЦіРО представляє Римо-Католицьку Церкву в Україні, пригадав, що саме зараз Україна відзначає 20-літній ювілей візиту в Україну святого папи Івана Павла ІІ.

«Це був особливий візит, і саме в ці дні папа зустрівся із Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій. Перед будь-яким візитом будь-який папа цікавиться організаціями і людьми, яким залежить на майбутньому держави, які справді допомагають державі у її розвитку. Не олігархат, не інституції, які приходять і відходять, а саме фундаментальні організації і люди. Папа зустрівся із ВРЦіРО, і на цій зустрічі говорив, що Україна є школою діалогу, що Україна у своїй дуже складній історії навчилася цьому діалогу. Згадуючи Івана Павла ІІ, хотів би пригадати гасло, яке він дуже часто промовляв в Україні, – про те, щоб ми будували більше мостів, а не стін. Взагалі, навіть з точки зору архітектури, стіни будувати легше, але саме мости єднають, саме мости сприяють правильному діалогу. Тому підкреслю: наш діалог – не лише у самій Раді, а й у суспільстві і з владою. Наше завдання у цьому діалозі – допомогти не відхилитися від фундаментів. Бо ми представляємо релігійні організації, які мають не 25 років, і навіть не сто, а сотні чи й тисячі років історії. Ми знаємо, як змінюються влади, як приходять і відходять режими та ідеології, але саме в нашому консенсусі ми маємо те відчуття фундаменту, який не ми встановили, – його встановив Господь».

Глава УГКЦ, як черговий головуючий у ВРЦіРО і ведучий урочистого засідання, сердечно подякував усім за присутність та виступи, за листи і привітання на адресу Всеукраїнської ради Церков у зв’язку з цим ювілеєм.

«Це наше свято, і ми, наша Рада, будемо і надалі робити все, щоб гідно послужити всім, кому тільки зможемо», – запевнив Глава УГКЦ.

Більше фотографій з урочистого засідання ВРЦіРО з нагоди 25-річчя – тут.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next