АКТУАЛЬНО

Митрополит Борис Ґудзяк на Введення: «Щонеділі Господь вводить нас у храм, щоб ми, як Богородиця, виходячи, несли Бога у цей світ»

Субота, 04 грудня 2021, 21:40
Сьогодні на кожного з нас хтось чекає. Чекає на вас – сучасних богоносців, які понесуть почуте слово, тотожність з Богом, яку скріплює Пресвята Євхаристія. Хтось чекає на ваше свідчення, на вашу доброту й увагу, на ніжність і потіху, на добре слово, благий погляд і теплу усмішку. Про це сказав владика Борис Ґудзяк, архиєпископ і митрополит Філадельфійський, під час проповіді в Патріаршому соборі Христового Воскресіння у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці.

У цей день Архиєрейську Божественну Літургію очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Владика Борис Ґудзяк співслужив із Главою Церкви.

У проповіді архиєрей зауважив, що Українська Греко-Католицька Церква перебуває у паломництві до Різдва Христового: «Минає тиждень посту, нашого паломництва і Церква нас запрошує роздумати над таїнством входу в храм Пресвятої Богородиці. Сам церковний календар допомагає з різних перспектив зрозуміти всеохопне таїнство нашого спасіння у Сині Божому, який віддав своє життя за нас на хресті та своєю смертю смерть подолав і відкрив нам двері у вічність».

За його словами, кожне свято, жест, посний подвиг чи молитва є для того, щоб ми заглиблювалися у таїнство нашого життя у Христі як діти Отця, як брати і сестри Ісуса.

«Це таїнство Різдва приголомшує своєю простотою. Якщо собі уявити, як всесильний Господь, як Слово Боже, входить у цей світ, як втілюється в наше життя Творець всесвіту, то відбирає дух», – сказав митрополит.

«Але те, що Бог пригодить в стаєнку – місце, де нема гігієни, де холод і швидко нагромаджується небезпека від Ірода, де треба втікати і бути біженцем, не змінює суті, що це сам Бог приходить у цей світ. Бог входив у цей світ через Богородицю, яка відрізняється своєю непорочністю від зачаття, але яка є людиною. І як Бог входить у наш життєвий процес народженням, ростом дитини, розвитком, навчанням, працею, потом, слізьми, так і Богородиця мала свою людську історію. У Неї був процес, були етапи. Будучи непорочною без гріха, Вона росла як людина і росла у своєму зв'язку з Богом», – додав проповідник.

За його словами, саме тому традиція Церкви вчить, що Йоаким і Анна приводять трирічну Марію у храм, у святая святих, куди тільки зрідка входив архиєрей. Вона входить у храм, щоб заглиблюватися у таїнство свого духовного життя у Бозі, щоб могти стати храмом Божим.

«Мене приголомшує це таїнство! Ми, що у Христа хрестилися, у Христа зодягнулися, покликані рости у вірі, у своєму житті у Христі», – сказав владика Борис.

Єпископ зазначив, що свято Введення в храм Пречистої Діви Марії є святом тих, хто займається справою виховання.

«Молімося за тих, які дбають про процес розвитку, росту, про щоразу глибше входження в життя у Христі. Молімося за настоятелів семінарій, за наших семінаристів, за всіх учителів-професорів… Молімося і за УКУ, за всіх, котрі розвивають нашу освіту», – закликав владика Борис.

«Ідімо разом паломництвом Пилипівки! Переступаймо разом з Богородицею поріг храму, щоб бути введеними у це спасенне таїнство, у якому є наша правдива радість і тихий мир», – додав на завершення митрополит Філадельфійський.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next