АКТУАЛЬНО

Митрополита Стефана Сулика поховали у крипті катедри Непорочного Зачаття у Філадельфії

Вівторок, 14 квітня 2020, 16:44
13 березня, у Світлий понеділок за григоріанським календарем, відбувся похорон архиєпископа і митрополита-емерита Філадельфійського Стефана Сулика, який очолював митрополію українців-католиків у Сполучених Штатах Америки протягом 20 років (з 1981 до 2000).

Він відійшов до Господа 6 квітня 2020 року на 96-му році життя. З огляду на карантин та заборону масових зібрань в США, похорон відбувся за присутності обмеженого числа духовенства.

Похоронну відправу, яка транслювалася наживо через соціальні мережі, очолив митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк, з яким співслужили єпископ-помічник Андрій Рабій та декілька священників архиєпархії. Через карантинні обмеження родичі митрополита Сулика не могли бути на похоронній відправі.

«Життя і народження у Христі Стефана Сулика почалося в уже стертому з лиця землі селі Бальниця на Лемківщині, сьогодні ж його паломництво завершується тут, у крипті катедри Непорочного Зачаття. Протягом житейської дороги митрополита було чимало пригод, праці, небезпек і Божого благословення. Митрополит прибув до Америки з хвилею мігрантів, які пережили лихоліття війни. Вони несли у своєму серці рани і розчарування, а також віру та надію на Господа. Завдяки своїй відданій і жертвенній праці тут, на американській землі, вони змогли збудувати своє життя і залишити нам велику спадщину», — зазначив у проповіді митрополит Борис.

Він подякував усім священникам, монахиням, зокрема присутнім сестрам місіонеркам Покрови Божої Матері, вірним, з якими співпрацював митрополит Сулик, і тим, хто ним опікувався після виходу на відпочинок.

Похоронна служба розпочалася Воскресною утренею та торжественною Божественною Літургією.

«Благословенням є померти у пасхальний час, коли смерть поєднана зі страстями і смертю Господніми, а похорон супроводжується тріумфальним співом «Христос воскрес!», — наголосив владика Борис. Він пригадав радісний момент святкування 95-річчя митрополита Сулика, яке відзначали в катедрі в жовтні минулого року.

Листи та вислови співчуття надіслали державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін, який передав слова прощання з митрополитом від Папи Франциска, префект Конгрегації східних Церков кардинал Леонардо Сандрі, глава Української Греко-Католицької Церкви патріарх Святослав Шевчук, митрополити і єпископи УГКЦ з різних країн, єпископи Римо-Католицької Церкви в США, священики та вірні. Митрополит Борис зауважив, що листи спогадів і співчуття будуть обов’язково опубліковані. 

«Митрополит Стефан Сулик любив Бога і служив Його Церкві з незвичною посвятою та відданістю. Він завжди прагнув найкращого для тих, хто був йому довірений», — зазначив у своєму листі митрополит-емерит Стефан Сорока.

«Зустрічаючись з митрополитом у домі опіки, я бачив чоловіка, що продовжує рости у вірі, який не боїться смерті і чекає Божого поклику. Все минає: минають наші мрії і розвіюються ілюзії, помирають люди і цілі села, але залишається життя у Христі, в якого ми хрестилися і у якого ми одягнулися. Нехай наш Спаситель прийме митрополита Стефана у свої обійми і провадить до дому Отця, а Покров Пречистої буде над його останнім паломництвом і нехай його супроводжують усі святі», — завершив проповідь-прощання архиєпископ Ґудзяк.

Митрополита Стефана Сулика поховали у крипті катедри поруч із єпископом Сотером Ортинським, митрополитами Константином Богачевським та Амросієм Сенишиним. 

Пресслужба Філадельфійської митрополії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next