АКТУАЛЬНО

«Наші люди докладають максимальних зусиль, щоб нагодувати українським хлібом як синів і дочок України, так і всіх потребуючих у світі», – Глава УГКЦ

Вівторок, 07 червня 2022, 14:51
Україна стоїть. Україна бореться. Україна молиться. Навіть більше, Україна працює, відбулася посівна кампанія. Наші люди докладають максимальних зусиль, щоб нагодувати українським хлібом як синів і дочок України, так і всіх потребуючих у світі. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 104-й день війни росії проти України.
Обстріляні росіянами поля України, фото: t.me/V_Zelenskiy_official Обстріляні росіянами поля України, фото: t.me/V_Zelenskiy_official

«Проте ми вже бачимо, – каже Предстоятель, – що через російську блокаду українських портів неможливо експортувати українське збіжжя. Уже настає глобальна продовольча криза і це вже починає турбувати очільників різних держав».

«Складаємо слова вдячності Папі Францискові за такий зворушливий заклик, щоб не використовувати збіжжя харчів як зброю, бо від цього страждають сьогодні найбільш уразливі люди, і то не тільки в Україні, а й в усьому світі», – додав він.

Блаженніший Святослав закликав увесь світ молитися за українську Луганщину, де йдуть тяжкі бої і через щоразу більшу військову збройну агресію росії майже зупинена евакуація місцевого населення. Жорстокі обстріли, зокрема вчора, були нанесені на прикордонні села містечка нашої Сумщини, зауважив він, обстріляний Харків, тяжкі бої ведуться на Миколаївщині, на Херсонщині.

У цей день Українська Греко-Католицька Церква в Україні переживає п’ятий день Декади місійності, очікуючи приходу Духа Святого. «І ми молимося за плідність нашої Церкви. За те, щоб ми як церковна спільнота могли народжувати у вірі нових християн третього тисячоліття», – наголосив Глава УГКЦ.

Коментуючи сьогоднішній євангельський уривок, архиєрей пояснив таку прикмету Духа Святого як Дух Істини, Дух Учитель. «Коли Дух Святий прийде, – каже Глава Церкви, – Він демаскує дуже багато чого в цьому світі, викриє, зокрема, три таких види діяльності життя людини як гріх, справедливість і суд.

Щодо гріха, пояснив Блаженніший Святослав, то тут ідеться не про якийсь приватний учинок, а про невірство. Каже Христос: «Дух Святий викриє гріх, тому що не вірують у Мене» – і подасть нам дар віри, щоб подолати відокремлення людини від Бога, яке за собою несе гріх.

Щодо справедливості, то тут ідеться не про людську справедливість, але про святість Божу. Христос вертається назад до Отця, до своєї відвічної слави, зазначає Предстоятель. Та сама справедливість, святість всеосвячувальним животворним Духом Святим подаватиметься кожному, хто вірує.

А суд, за його словами, є висвітленням справжнього змісту вчинків людини. Кожна людина, яка чинить гріх, уже засуджена самим фактом учинення зла.

«Цього дня хочемо молитися за українську владу і всіх тих у світі, кому народи, суспільство доручили керівництво державами. Бо ми бачимо, що найгіршим гріхом влади є війна. Коли влада провокує війни, то показує своє невірство, повстає проти самого задуму Божого щодо людини, яким завжди є мир. Влада, яка не дбає про справедливість життя між людьми, своїми громадянами та народами, робить неможливим людське життя як таке. Якщо влада чинить злочини, яких спочатку не видно, це призводить до внутрішнього зіпсуття держави. Ми говоримо про гріх корупції, який роз’їдає зсередини будь-які інституції, навіть міжнародні», – наголосив Блаженніший Святослав.

«Ми сьогодні просимо: Духу Святий, прийди, вилікуй гріх, відрий нам дорогу до справедливості, навчи нас бути справедливими в тому, що ми робимо! Дай нам справедливі суди, як у наших народах, так і для всього світового співтовариства! Боже, благослови Україну! Боже, благослови українське військо! Боже, захисти нас, Твоїх дітей перед цим грішним, несправедливим і осудним ворогом, дії якого гідні Твого засуду! Духу Істини, навчи нас усіх жити у Твоїй Істині, у Божій Правді!» – просить духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next