АКТУАЛЬНО

«Не бійся: Бог не мертвий, Євхаристія переступає через будь-яку самотність», – кардинал Анджело Баньяско на відкритті 52-го Євхаристійного конгресу

Понеділок, 06 вересня 2021, 18:55
Святою Месою, яку очолив кардинал Анджело Баньяско, Голова Ради Єпископських Конференцій Європи, у Будапешті розпочався 52-й Міжнародний євхаристійний конгрес. На Літургії латинського обряду співслужили єпископи УГКЦ.

Владики УГКЦ, зокрема Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, єпископ Вроцлавсько-Кошалінський Володимир Ющак, екзарх Харківський Василь Тучапець, єпископ Курії Верховного Архиєпископа УГКЦ Степан Сус та канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре єпископ Іриней Білик, беруть участь у Зустрічі східних католицьких єпископів Європи, що з 5 по 8 вересня відбувається в рамках Міжнародного євхаристійного конгресу.

«Нехай же Господь Бог дасть нам відчути протягом цих днів, що Христос перебуває з нами у Пресвятій Євхаристії. Він не залишає Церкву, народи, людство наодинці», – побажав кардинал Петер Ердьо, архиєпископ Ештергома-Будапешта, на початку Святої Меси, якою 5 вересня 2021 року в столиці Угорщини відкрився 52-й Міжнародний євхаристійний конгрес.

Читайте також: «Блаженніший Святослав з єпископами УГКЦ бере участь у Зустрічі східних католицьких єпископів Європи»

Голос із серця Європи, що обіймає все людство

Святу Месу на площі Героїв у Будапешті очолив кардинал Анджело Баньяско, вислужений архиєпископ Генуї, Президент Ради Єпископських Конференцій Європи. На тому ж місці в неділю, 12 вересня, заключну Святу Месу відслужить Папа Франциск.

У своїй проповіді, що була зачитана угорською мовою, кардинал Баньяско звернув увагу на образ передзвону, що скликає на свято, «формуючи хор, який прагне обійняти все людство». «Із цієї символічної проповідальниці голос пастирів, голос цього зворушливого зібрання, прагне смиренно та радісно постукати до сердець народів Європи та піти далі, досягнувши найвіддаленіших закутин землі», – зазначив ієрарх, вказуючи на те, що цей голос є «відлунням голосу століть і позначений кров’ю мучеників», з чого черпає сили для звіщення Ісуса та нагадування про те, що, «незважаючи на обмеження та тіні її дітей, у Церкві палає Христове світло».

Ніхто не є самотнім

«Ти не самотній у ворожому всесвіті, ти не сам перед обличчям чудесного таїнства життя, ти не наодинці зі своєю спрагою свободи та вічного. Хоч би де ти був, ти не є невидимим, Бог дивиться на тебе з любов’ю; ти не є сиротою, бо Бог є твоїм Батьком; ти вартуєш крові Христа, Відкупителя світу та Хліба вічного життя. Тому не бійся: Бог не мертвий, Євхаристія переступає через будь-яку самотність, долає будь-яку віддаль і кожну байдужість», – саме це, за словами проповідника, згаданий голос хоче сказати сучасній людині, спонукаючи Церкву не мовчати, не дати змусити себе замовкнути, але «надавати обличчю кожної людини сяяння воскреслого Христа».

Бог є молодим

Скеровуючи думку до дітей і підлітків, які приступають до першого Святого Причастя та приймають Миропомазання, кардинал Баньяско вказав на простоту їхнього серця, що приймає Ісуса, «приятеля, який не зрадить». Вихованцям католицьких шкіл він нагадав, що віра та розум прямують разом, що «Бог не є конкурентом вашої свободи, віра не є набором заборон, а великим “так” радості, навіть якщо вона вимоглива, оскільки любов – це серйозна річ».

«Пам’ятайте, Церква потребує вас, вашої молодості, вашого ентузіазму, а ви потребуєте Ісуса. Усе швидко старіє, лише Бог завжди молодий, а Церква – це справжня молодість світу, бо зберігає Святе Таїнство Христового Тіла», – закликав проповідник юнаків і дівчат, а скеровуючи думку до священиків, назвав їх «живою присутністю Церкви матері та вчительки». Подякувавши їм від імені Церкви за те, що вони є «провісниками Божої любові» і «пророками Духа», він додав: «Церква не гарантує вам спокою, але разом з Христом повторює: не бійтеся».

А тих, які відчувають тягар хреста, є переслідуваними, почуваються позбавленими голосу чи батьківщини, Голова Ради Єпископських Конференцій Європи заохотив не втрачати мужності, бо Господь «присутній у серці того, хто наближається до Нього».

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами VaticanNews

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next