АКТУАЛЬНО

«Не гроші, не робота дає їм певність, а сталі справжні людські стосунки», – Глава УГКЦ про пріоритети української молоді

Середа, 31 жовтня 2018, 22:38
Коли я запитав про життєві пріоритети нашої української молоді, то на перше місце вона поставила людські стосунки. Не гроші, не робота дає молодим українцям певність у майбутньому, а справжні людські стосунки. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерактивній програмі «Живого ТБ» «Відкрита Церква» на тему «Молодь: бути в Церкві», ділячись враженнями від участі в Папському Синоді.

Глава УГКЦ розповів, що щойно повернувся з Папського Синоду, який тривав більше від трьох тижнів. Тема Синоду: «Молодь, віра та розпізнання покликання».

«Насамперед хотів би розповісти, – поділився враженнями Предстоятель УГКЦ, – що дуже цікаво було почути голос молоді з усього світу. Адже Папський Синод – це подія, в якій беруть участь представники єпископату з усього світу. Нас було 266 отців Синоду. Крім цього, була велика група молоді – делегати з різних молодіжних рухів різних країн, які були учасниками і спостерігачами на цьому Синоді. Вони могли виступати, а також реагувати на виступи та зауваження єпископів. Дуже цікаво було почути, якою є молодь у світовому, глобальному вимірі, які сьогодні проблеми відчуває молодь, які вона має запити, труднощі, які душпастирські дії очікує з боку Церкви».

Блаженніший Святослав додав, що сама молодь заявила, що не можна говорити окремо про молодь і Церкву. Бо Церква – це спільнота. І треба собі усвідомити, що велика частина віруючих людей у всьому світі належить до молоді. Тому не можна протиставляти Церкву як окрему структуру і молодь.

«Очевидно, що молоді люди, які є частиною Церкви, переживають однакові труднощі з молоддю, що не є в спільноті Церкви. Навіть більше, саме "церковна" молодь є найцікавішим співрозмовником для молоді, яка ще шукає своєї дороги до Бога і Церкви», – зауважив гість студії.

За його словами, сьогодні молодь у глобальному вимірі переживає дуже глибокий момент трансформації. Часто ми собі навіть не уявляємо, якою є сучасна молодь у всьому світі. Предстоятель розповів, що дуже багато на Синоді йшлося про те, як супроводжувати молодь у період, коли вона повинна робити свої життєві рішення.

«Ще один цікавий момент: весь Синод – це був момент слухання. От знайдіть сьогодні у світі організацію, яка б на цілий місяць відклала всі свої інші справи і тільки зайнялася питанням молоді. Отож було три ключових слова: слухання, розмірковування і приймання рішень», – сказав Глава Церкви. На його переконання, цей Синод на тему молоді – це епохальна подія в історії Церкви.

Блаженніший Святослав окремо відзначив пріоритети української молоді. Духовний лідер українців розповів, що підготовка до Папського Синоду полягала в тому, що і єпископські конференції, і молодіжні організації, рухи відповідали на певний запитальник від очільників Церкви. Навіть була можливість відповісти онлайн. У тих відповідях були питання, які стосувалися окремих пріоритетів, на кшталт: що ви у своєму житті ставите на перше місце, що на друге, третє? Що, на вашу думку, дасть вам певність у завтрашньому дні?

І підсумок цього світового опитування, за словами учасника Папського Синоду, на загал показав, що молодь на перше місце ставить пошук гідної роботи. На думку респондентів, кваліфікована робота дає можливість забезпечити свої життєво важливі потреби, тобто дає стабільність. А стабільність уже дає можливість будувати глибокі людські стосунки, створювати сім'ю. І таким чином будувати своє майбутнє».

«Коли я запитав про життєві пріоритети нашої української молоді, – розповів Предстоятель, – зокрема тієї, яка зараз перебуває в країнах Західної Європи (а це молодь, яка виросла там або яка приїхала туди на роботу чи навчання), то вона на перше місце ставить людські стосунки. Не гроші, не робота дає молодим українцям певність, а сталі справжні людські стосунки».

Отже, підсумував Предстоятель, на перше місце наша українська молодь поставила особу, а не матеріальні речі. «Особові стосунки дають певність. Ідеться про пошук коханої людини, створення сім'ї, яка є наступним кроком у серйозних стосунках. Сім'я, на думку молодих українців, є підставою певного майбутнього. Бо все на світі змінюється, усе може впасти і зруйнуватися, а ось кохана особа тебе ніколи не покине. А вже тоді разом можна будувати матеріальну сторону свого життя і дбати про все інше», – вважає Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next