АКТУАЛЬНО

«Нехай припиняться страждання населення східних регіонів України», — папа Франциск у пасхальному посланні «Місту і світу»

Неділя, 12 квітня 2020, 13:43
Звертаючись із традиційним пасхальним посланням до «Міста і світу» (Urbi et Orbi), Святіший Отець Франциск згадав про Україну та побажав «припинення страждань населення східних регіонів України». Стоячи перед головним престолом базиліки Святого Петра, папа закликав світ відкинути «байдужість, егоїзм, поділи та забуття».

У своєму посланні Святіший Отець найперше згадав про тих, хто найбільше постраждав під час пандемії Covid-19, — «хворих, померлих та їхні сім’ї, які оплакують втрату найрідніших, з якими у багатьох випадках навіть не змогли попрощатися». «Багато людей святкують цю Пасху в самотності, в оплакуванні померлих та терпінні багатьох випробувань, спровокованих пандемією, — від фізичних страждань до економічних проблем». «Ісусе, наша Пасхо, дай сили і надії лікарям та медичному персоналу, які повсюди свідчать турботу та любов до ближнього аж до останнього виснаження і дуже часто жертвуючи власним здоров’ям». Папа Франциск також подякував працівникам соціального захисту населення, правоохоронцям та військовим.

«У ці тижні життя мільйонів людей раптово змінилося. Для багатьох бути вдома стало нагодою подумати, зупинити невгамовні ритми щоденного життя, бути з рідними та насолоджуватися їхньою присутністю. Однак для багатьох ці дні викликали турботу за непевне майбутнє, за ризик втратити роботу та інші наслідки, які несе в собі ця криза». В цьому контексті папа закликав політиків до відповідальної праці для спільного блага та відновлення повноцінного суспільного життя.

Перед загрозою пандемії «зараз не час для байдужості». Святіший Отець закликав пам’ятати про бідних, біженців та безхатченків. «Подбаймо для них про найнеобхідніші речі, які зараз важко знайти у зв’язку із закриттям багатьох підприємств, а також про ліки  та надання їм необхідного медичного супроводу».

«Зараз не час для егоїзму». З особливим зверненням папа Франциск звернувся до Європи: «Сьогодні перед Європейським Союзом стоїть епохальний виклик, від якого залежить не лише майбутнє самої Європи, але й цілого світу. Нехай не буде втраченою нагода дати черговий доказ солідарності, в тому числі через пошук інноваційних рішень».

«Зараз не час на поділи. Христос, наш мир, нехай просвітить всіх, що є відповідальними за конфлікти, щоб вони знайшли в собі відвагу відгукнутися на заклик негайно припинити глобальний вогонь у різних куточках світу». Згадуючи різні країни, де зараз триває війна, Святіший Отець згадав про Україну та побажав «припинення страждань населення її східних регіонів». «Зараз не час продовжувати виготовляти та продавати зброю, витрачаючи на це величезні капітали, замість того, щоб лікувати та спасати людей», — закликав наслідник апостола Петра.

«Зараз не час на забуття». Папа Франциск наголосив, що «криза, яку зараз переживає людство, не повинна спонукати нас забути багато інших людських страждань». Тут він вказав на гуманітарні кризи в Африці, Азії, проблему біженців та мігрантів, «багато з яких — це діти, які живуть в жахливих умовах. Особливо у Лівії та на кордоні між Грецією та Туреччиною».

«Байдужість, егоїзм, поділи та забуття — це не ті слова, які ми хочемо чути в цей час. В усі часи ми намагаємося побороти їх. Вони мають місце тоді, коли в нас перемагає страх і смерть, коли ми не дозволяємо перемогти Господу Ісусу в нашому серці і в нашому житті. Той, хто вже переміг смерть, відкриваючи нам дорогу вічного спасіння, нехай усуне темряву, яка повисла над нашим убогим людством і запровадить нас у свій славний день, в якому  ніколи не заходить сонце», — підсумував своє пасхальне послання Святіший Отець Франциск.

 

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next