АКТУАЛЬНО

«Немає духовного життя без Святого Духа. Пам’ятаймо про це!» – Блаженніший Святослав у відеокатехизі

Вівторок, 02 березня 2021, 21:29
Дух Святий подається нам як дар божественної любові, але людина може своєю відмовою не прийняти цього дару, своїми гріхами, злом обмежити дію Святого Духа у своєму житті або остаточно вигнати благодать Святого Духа зі свого життя та серця. Такими словами Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, пояснив, що таке хула на Святого Духа, перед якою перестерігає Ісус Христос своїх учнів.

41-шу катехизу із циклу «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» Глава УГКЦ присвятив поясненню восьмого члена «Символу віри», в якому йдеться про віру Церкви в божество Святого Духа.

«Дух Святий є третьою особою Пресвятої Трійці. Дух Святий є Богом, Божественною особою», – підкреслив Предстоятель, додавши, що Йому належить та сама слава, та сама честь і те саме поклоніння, які ми чинимо і Отцю, і Синові.

Важливо усвідомити, що Дух Святий є подателем життя. Бо, як пояснив Глава Церкви, все, що живе, усе, що дихає, усе, що має у собі цю життєву силу, отримує її, живе і розвивається завдяки благодаті Святого Духа. Дух Святий як третя Божа особа передає людині і всьому створінню божественну благодать, ту життєдайну Божу силу, яка підтримує в бутті та існуванні все, що живе та існує.

Пояснюючи слухачам походження третьої особи Божої, Блаженніший Святослав наголосив на тому, що єдиним джерелом Святого Духа є особа Бога Отця. «Дух Святий ісходить від Отця, але подається нам через Сина», – додав він.

За словами Блаженнішого, Святий Дух надає людині певних прикмет, рис, які належать лише одному святому Богові.

«Дух Святий нас освячує. Він приносить людині певні риси, прикмети, які уподібнюють її до святості самого Бога. Тими прикметами ми часто називаємо дари Святого Духа. Які ж є дари Святого Духа? Мудрість, розум, знання, рада, кріпость, побожність і боязнь Божа, або острах Господній», – підкреслив Глава УГКЦ.

Відтак Предстоятель пояснив, який зв'язок існує між Святим Духом і духовним життя людини. «Немає духовного життя без Святого Духа, – наголосив Блаженніший Святослав і додав: – «Інколи ми думаємо, що духовне – це нематеріальне, те, що суперечить тілесності, видимому світові. Насправді це не так. Духовним є те, що помазане, сповнене Святим Духом. Він приходить, щоб нам, людям, які є істотами, що живуть у видимому, тілесному світі, дати ознаки духовного життя, божественну святість, обожествити нас. Людина створена, щоб бути храмом Святого Духа».

Значну частину катехизи Глава Церкви присвятив тлумаченню гріхів проти Святого Духа. Зокрема він пояснив, що означає хула на Святого Духа, яка не проститься людям і перед якою Ісус Христос перестерігає своїх учнів в Євангелії від Матея 12, 30-32.

«Дух Святий подається нам як дар божественної любові, але людина може своєю відмовою не прийняти цього дару, своїми гріхами, злом обмежити дію Святого Духа у своєму житті або остаточно вигнати благодать Святого Духа зі свого життя та серця», – ствердив Блаженніший Святослав.

Відтак він пригадав, що Христова Церква навчає, що існують такі вчинки, які можна назвати гріхами проти Святого Духа. Катехизм нашої Церкви перелічує шість гріхів проти Святого Духа: надмірна надія на Боже милосердя, безнадійність на Боже милосердя, спротив пізнанню правд християнської віри, завидування ближньому на Божу благодать, закаменілість щодо гріхів і спасенних упімнень, нерозкаяність аж до смерті.

«Для того щоб уникнути небезпек допущення таких гріхів, плекаймо в собі молитву, яка є ознакою присутності в нас Святого Духа», – порадив Глава УГКЦ.

Читати повний текст катехизи «Символ віри»: хто такий Святий Дух?»

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія останніх випусків присвячена темі віри, зокрема поясненню кожного з членів «Символу віри». Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next