АКТУАЛЬНО

"Новопокликаний апостол", - фільм про ісповідника віри Владику Павла (Василика)

П'ятниця, 02 листопада 2012, 15:50
19 років провів в ув'язненнях і на засланні за приналежність до УГКЦ.

17 липня 1988 р. у Зарваниці єпископ катакомбної УГКЦ Павло (Василик), у співслужінні з багатьма священиками, відправив Архиєрейську Службу Божу. У ній взяло участь майже 30 тисяч вірних (КДБ нарахував 40 тисяч).

17 вересня 1988 р. він був запрошений на зустріч в Москві. За круглим столом Владика Павло обговорював релігійні питання із чотирма сенаторами США та представниками Верховної Ради СРСР.

7 лютого 1989 р. Владика Павло очолює делегацію до Москви, вимагає відновлення статусу УГКЦ. 16 травня 1989 р., напередодні з'їзду народних депутатів СРСР, до Москви знову прибуває делегація УГКЦ у складі єпископів Павла (Василика), Софрона (Дмитерка), Филимона (Курчаби), отців Григорія Сімкайла, Володимира Війтишина, Тараса Сеньківа, Ігоря Возняка, численних вірних, щоб зустрітися із Президентом Горбачовим.

12 - 16 січня 1990 р. відбулися переговори у справі УГКЦ в Москві, в Данилівському монастирі, в яких взяли участь представники Ватикану та Московської Патріархії. В числі делегації УГКЦ був єпископи Павло (Василик).

Історичною подією стало створення Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ на чолі з Єпископом-Ординарієм Кир Павлом (Василиком). Його інтронізація відбулася 31 жовтня 1993 року у Коломиї.

Закінчив свій життєвий шлях Владика Павло Василик 12 грудня 2004 року на 79 році життя.

Джерело: ДТРК "Культура", 2007

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next