АКТУАЛЬНО

Отець Ігор Шабан: «Тиждень молитов за єдність християн увійшов у традицію України»

Понеділок, 02 лютого 2015, 13:37
Тиждень молитов за єдність християн увійшов у світову традицію і традицію України, а також в традицію Києва. Про це сказав отець Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ у сприянні єдності християн у своєму відео-блозі на «Живому.ТБ».

Священик поділився історією молитви за єдність християн. Він розповів, що ще сто років тому зародився рух, який був спрямований на діалог, на спільну молитву християн. У 1960-х роках цей рух був підтриманий Римо-Католицькою Церквою і Всесвітньою радою Церков. Відтоді, уже понад сорок років відбуваються загальносвітові молитви протягом тижня, від 18 до 25 січням щороку. Тему визначає комісія, яка є двосторонньою: РКЦ і ВРЦ, до якої входять понад 300 церков і деномінацій.

За словами о. Ігоря, цього року темою для молитви за християн був текст з Євангелія від Івана, коли Ісус Христос каже до самаритянки: дай мені напитися води. Цього року тему для молитви запропонували християни Бразилії.

«Уже сама тема спонукала до діалогу. Оскільки, якщо повернутися до історії, самаряни з євреями були ворожими сторонами. Настільки ворожими, що вони навіть не розмовляли між собою. І коли Христос говорить до цієї жінки, а вона Йому відповідає, – це спосіб показати, що ми здатні перейти ті бар’єри та упередження, які є в нашому суспільстві.

Християни Бразилії запитують, які в нас в Україні є бар’єри, що їх ми готові перейти і пожертвувати заради миру, заради діалогу, заради співпраці», – відзначив голова Комісії. Священик зауважив, що це як один з можливих результатів нашої молитви, як далеко ми можемо посунутися, щоб наша молитва могла сприяти цьому діалогові на прикладі Ісуса Христа, який перший заговорив до самарянка, яка Йому відповідає, але не була зобов’язана цього робити.

«Інший результат, – продовжив священнослужитель, – нашого молитовного спілкування – є обмін дарами. Бо кожен із нас у своїй християнській традиції має свої дари і ми можемо обмінятися ними».

«Така молитва є відкритою для кожного християнина», – переконує він.

Отець Ігор відзначив, що ключове місце в молитві за єдність християн є проповідь. «Уже стало традицією, що проповідь читає представник іншої конфесії. Таким чином створюється можливість для співпраці між різними конфесіями», – сказав голова Комісії УГКЦ у сприянні єдності християн.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next