АКТУАЛЬНО

Отець Костянтин Пантелей: «Блаженний Василій Величковський зберігав непохитне відчуття людської гідності»

П'ятниця, 11 липня 2014, 12:48
Постать блаженного Василія Величковоського як покровителя для в’язничного капеланства обрано невипадково, адже в камері смертників він зберігав людську гідність і вчив цього інших.

Про це сказав у відеоблозі о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу душпастирства у пенітенціарній службі УГКЦ.

«Отримавши вирок смерті й перебуваючи впродовж трьох місяців у камері смертників, блаженний Василій опинився в центрі тих в’язнів, які з трепетом серця розуміли, що їхнє життя скоро закінчиться, і все, що стосується їхніх стосунків із Господом, набувало надзвичайно важливого значення. Як зберегти гідність? Як не впасти в розпач? Не благати про помилування? Вони зверталися до нього, щоби він укріпив їх», – розповів о. Костянтин.

В’язничний капелан нагадує, що блаженного Василія НКВС засудив за священицьку діяльність і той провів у камері смертників три місяці, проте з Божої волі смертний вирок замінили на десять років ув’язнення в концентраційних таборах Воркути.

«Опинившись спершу у в’язниці, а потім у таборі, блаженний Василій Величковський зберігав непохитне відчуття людської гідності, яке походило з глибини його віри, а також з його молитви - відчуття присутності Божої. Це дивувало всіх… Перебуваючи серед різних в’язнів, він звертав на себе увагу як особа, з якої можна було зачерпнути цього почуття гідності. І хто його втрачав у різний спосіб, той мав шанс одержати зразок як триматися», – розповідає о. Костянтин.

Як повідомляв Департамент інформації, під час Всеукраїнської та Молодіжної прощі до Зарваниці, яка відбудеться 19-20 липня, блаженного священномученика Василія Величковського проголосять покровителем в’язничного капеланства.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next