АКТУАЛЬНО

Отець Лука Михайлович: «Забираючи Літургію у часі Великого посту, Церква хоче, щоб вірні більше її цінували»

Середа, 24 березня 2021, 08:32
Під час Великого посту в Церкві є так звані алітургійні дні, коли не служиться Літургія. Цими днями Церква прагне поглибити піст, щоб ми ще більше засумували за Божественною Літургією і застановилися на її важливістю.

Як розповів о. Лука Михайлович, духівник Українського Католицького Університету, в ефірі «Живого телебачення», тут вкладена певна педагогіка і мудрість Церкви: «Забираючи Літургію, цю пасхальну ідилію, адже Літургія є образом Пасхи Христової, Церква хоче, щоб вірні більше її цінували».

«Тому, не служачи повної Літургії, це аж ніяк не означає, що ми відкидаємо її. Навпаки. Ми хочемо її щораз то більше оцінити. Так само і з постом, який нас внутрішньо вишколює», – сказав священник.

Отець Лука також розповів про важливість читання біблійних текстів під час Великого посту та пояснив значення доземних поклонів.

У нашій церковній традиції, звертає увагу о. Лука, є велика кількість богослужінь, які ми могли б «реанімувати», зокрема тексти Вечірні та Утрені. Можна також читати псалми, що дуже притаманне святій Чотиридесятниці. Крім того, є чудові Часи, під час яких прочитуються старозавітні тексти.

«Якщо ми не маємо змоги сьогодні прийди на молитву до храму, ми можемо відкривати святі тексти у своїх гаджетах і роздумувати над ними. Я б радив звертатися до біблійних текстів і розмірковувати над ними також у приватній молитві», – заохочує священник.

Під час посту ми також б’ємо поклони. «Це дуже глибокий жест, який походить з архаїчної східної традиції. Це був прояв благовоління перед царем, його маєстатом і величчю. Відтак ми б’ємо поклони перед Богом, який є царем нашого життя. Ми визнаємо Його владу, силу. Це важливо собі усвідомлювати. Свого часу я знайшов прекрасний текст Макарія Єгипетського, який пояснює, що поклони символізують наші падіння і підйоми», – розповів о. Лука.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next