АКТУАЛЬНО

Папа оголосив про спеціальний рік роздумів над «Amoris Laetitia»

Неділя, 27 грудня 2020, 15:28
Спеціальний рік, про який Святіший Отець повідомив під час недільної «віртуальної» зустрічі з вірними, проводитиметься у контексті п’ятиріччя Апостольського напоумлення «Amoris Laetitia», яке Папа написав за підсумками синодальних засідань у Ватикані на тему сім’ї.

Нагодою поглибити зміст документа «Amoris laetitia» через відповідні душпастирські пропозиції та засоби, щоб сім’я утверджувалася в місії євангелізації. Таким є завдання спеціального Року, присвяченого Апостольському напоумленню «Amoris Laetitia», про проведення якого Папа Франциск оголосив під час молитви «Ангел Господній» в останню неділю грудня.

Сім’я-приклад

Як зазначив Святіший Отець, промовляючи до вірних за посередництвом відеотрансляції, що велася з Апостольського палацу, в неділю після Різдва літургія Церкви латинського обряду запрошує зосередити погляд на Святій Сім’ї Ісуса, Марії та Йосифа. «Прекрасним є роздумувати над тим фактом, що Божий Син забажав потребувати, як і всі діти, тепла сім’ї», – сказав Папа, зауваживши, що саме через це Свята Родина з Назарету є «сім’єю-прикладом», у якій всі сім’ї світу можуть знайти «надійний орієнтир та натхнення».

«У Назареті, – пояснив він, – проросла весна людського життя Божого Сина, в той момент, як Він був зачатий у дівичому лоні Марії діянням Святого Духа. Між гостинними стінами назаретського дому в радості проминуло дитинство Ісуса, оточеного материнською турботою Пресвятої Марії та піклуванням святого Йосифа, в якому Ісус міг бачити Божу ніжність».

Виховна цінність сім’ї

За словами Святішого Отця, у цьому світлі ми покликані «наново відкрити виховну цінність сімейної клітини», яка повинна «ґрунтуватися на любові, що завжди відроджує стосунки, відкриваючи горизонти надії». Щиру спільність у родині можна відчути тоді, коли вона є «домом молитви», коли почуття є «чистими та глибокими», а «прощення переважає над непорозуміннями», коли «щоденна терпкість життя» підсолоджується «взаємною ніжністю» та «прийманням Божої волі».

«У такий спосіб сім’я відкривається на радість, яку Бог дарує всім тим, які вміють з радістю давати. Водночас, знаходить духовні сили, аби відкриватися назовні, на інших, на служіння ближнім, на співпрацю в будуванні завжди нового й дедалі кращого світу, тобто, є здатною стати носійкою позитивних спонук, євангелізуючи прикладом життя», – сказав Наступник святого Петра, нагадавши про важливість того, щоб завжди миритися, не завершувати день у гніві, а також берегти три слова: «прошу», «дякую» та «пробач».

Спеціальний рік

«Саме до такого прикладу євангелізувати через сім’ю нас взиває сьогоднішнє свято, наново пропонуючи ідеал подружньої та родинної любові, як це було підкреслено в Апостольському напоумленні “Amoris laetitia”, п’ятиріччя від проголошення якого припадатиме 19 березня наступного року. Тож буде проводитися рік роздумів про Amoris laetitia, що буде нагодою поглибити зміст цього документа», – сказав Папа, повідомивши, що відповідні пропозиції та засоби запропонує Дикастерія в справах мирян, сім’ї та захисту життя.

«Вже відтепер заохочую всіх приєднатися до ініціатив, які будуть проводитися протягом цього Року», – додав Святіший Отець, закликавши ввіряти заступництву Святої Родини з Назарету, й, особливо, святому Йосифові, турботливому обручникові й батькові, цей шлях разом з усіма сім’ями світу.

«Нехай же Діва Марія, до Якої тепер звертаємося в молитві “Ангел Господній” здобути для сімей всього світу ласку завжди захоплюватися євангельським ідеалом Святої Родини, щоби ставати закваскою нового людства й конкретної та універсальної солідарності», – побажав він.

Джерело: VaticanNews

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next