АКТУАЛЬНО

Парафія УГКЦ у Флориді. Федеральний суддя США смажить ковбаски, заробляючи на потреби громади

Четвер, 05 березня 2020, 22:13
До греко-католицької парафії Введення в храм Пресвятої Богородиці у місті Норт-Порт, що у Флориді, належать в основному парафіяни, вік яких 70-90 років, але вона одна з найбільш живих парафій УГКЦ.

Як ідеться у фільмі «Живого ТБ», усе почалося з українського культурного центру…

Пані Дарія Томашовська, віцепрезидент Українського осередку імені святого Андрія, розповідає, що в 70-х роках сюди приїхало десь 12 українських родин заради мінеральних вод, бо їм це нагадувало Україну…

Спершу тут була унікальна ситуація – православна і католицька громади служили разом. І було стільки людей, що не вміщалися в храмі.

З 1984 року утворилася окрема греко-католицька громада Введення в храм Пресвятої Богородиці з окремим храмом. Щоб побудувати храм, українці готували їжу на продаж і так заробляли кошти.

Одне подружжя – Миколи і Катерини Святих, пожертвувало на храм усе своє майно, яке надбало за життя. Це близько 350 тисяч доларів.

Парафія дуже швидко зростала.

– Тут було дуже багато українців, – розповідає парафіянка Орися Свистун. – Якщо ви хотіли сісти в церкві на лавку під час Літургії, то треба було прийти на півгодини швидше.

Дорослий вік парафіян пояснюється тим, що більшість переїжджають сюди з Півночі. Вони завершили свою кар'єру і шукають комфортнішого клімату. Частина приїжджає лише в холодний сезон.

Владика Богдан Данило, єпарх Пармської єпархії, захоплюється активністю цих людей.

– Я глибоко вірю в Бога, – каже Неоніла Лахман, член парафіяльної ради, – вірю, що нам треба плекати цю віру, а не лише сказати, що я вірю, що я є українським католиком. Щоб віра росла, треба вчитися, читати.

– Належати до Церкви, до парафії – налагоджує життя, – переконує парафіянка Іванка Олесницька.

Щосереди в гуртку молитви вже понад п'ять років моляться за кращу долю України, щоб якомога швидше закінчилася війна. 

За порядком у храмі стежить Сестринство. Це жіноча організація, яка також збирає кошти на різні потреби парафії.

Зіна Ференц, голова Сестринства, відзначає, що жінки організовують різні ярмарки і таким чином заробляють кошти на різні благодійні потреби громади.

Крім духовного, тут вирує культурне та суспільне життя. 

– Люди люблять збиратися як одна велика родина, – розповідає Неоніла Лехман. – Ми одне одному допомагаємо, спілкуємося.

– Мені вже понад 70 років, – каже Нестор Олесницький, – але тут я вважаюся як свіжа кров і мене "запрягають" у всі товариства. Добровільно записуюся. 

У минулому це були успішні люди: підприємці, юристи, посадовці, лікарі.

До прикладу, федеральний суддя Богдан Футей, який був призначений на свою посаду президентом Рейганом, активний парафіянин, волонтерить на кухні й охоче про це розповідає: «Ми смажимо ковбаски, деруни, робимо борщ, вареники. І це все продаємо, а кошти йдуть на потреби парафії».

Діє тут також одна з найсильніших організацій у США і в Норт-Порті – Союз українок Америки.

Леся Попель, голова п’ятдесят шостого відділу Союзу українок Америки, відзначає:

– Вони підтримують українську мову і нашу культуру. І дуже надають щедру фінансову підтримку пораненим солдатам та їхнім родинам, які постраждали від війни в Україні. 

Отець Василь Петрів, парох парафії Введення Пресвятої Богородиці, відзначає, що йому з такими парафіянами дуже подобається працювати, бо їхній попередній життєвий досвід дає йому можливість багато навчитися. 

Найбільше тут мріють, аби парафія росла та розвивалася. 

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next