АКТУАЛЬНО

Парафія Святих Бориса і Гліба в містечку Санліс під Парижем перейшла на григоріанський календар

Вівторок, 01 вересня 2020, 17:03
З 1 вересня 2020 року парафія Святих Бориса і Гліба в Санлісі єпархії Святого Володимира Великого в Парижі переходить на григоріанський календар. Таким було рішення парафіяльної ради, яке погодив і благословив владика Гліб Лончина, апостольський адміністратор єпархії.

“Неодноразово велися розмови про доцільність переходу нашої молодої парафії на григоріанський календар. Карантин у час пандемії Covid-19 та Великдень'2020 додав актуальності цьому питанню. Більшість парафіян вже отримали документи на постійне проживання у Франції, взяли кредити на помешкання, що є знаком серйозних планів залишатися у країні. Діти швидко ростуть і, на жаль, часто асимілюються. Вважаємо, що дуже важливою є інтеграція, а не асиміляція в суспільство, у якому ми проживаємо, і саме календар нам у цьому допоможе”, — розповідає настоятель о. Юрій Лещинський. 

“Це рішення ми прийняли з думкою про наших дітей”, — кажуть Оксана і Руслан Завроцькі, парафіяни храму Святих Бориса і Гліба. “Бо святкуючи наші свята у будні для французького середовища, діти їх не відчувають і належно не переживають. Також віримо, що наші діти будуть маленькими апостолами віри у французькому середовищі”. 

Зауважимо, що частина вихідних днів у Франції є церковними святами за григоріанським календарем: Різдво Христове, понеділок після Великодня та П’ятдесятниці, четвер Вознесіння та свято Успіння Пресвятої Богородиці. “Маючи ці дні вільними від праці, наші парафіяни зможуть вповні виконати Божу заповідь освячення святого дня, а не розриватимуться між роботою і храмом”, — каже настоятель парафії. 

“Зміна календаря не є зміною ідентичності: ми святкуватимемо разом із французькими католиками, при цьому ретельно зберігаючи наш візантійський обряд. Традиції є важливими для нашого народу та ідентичності, проте вважаємо, що справжнє святкування свят полягає в єднанні з Христом у Євхаристії”, — наголосив владика Гліб Лончина, апостольський адміністратор.

24 червня 2020 р.Б. на засіданні пастирської та економічної ради парафії обговорювали питання переходу громади на григоріанський календар. Під час дискусії усі члени ради та настоятель, зважаючи на реалії̈ життя у Франції та думаючи про майбутні покоління, дійшли висновку, що громада ада готова до такого кроку. Надіслали повідомлення до кожної родини, щоб вислухати їхню думку. Висловилися 28 родин. Позитивно – 25 родин, негативно – 1, не визначилися – 2.

8 липня 2020 парафія звернулася до владики Гліба, апостольського адміністратора єпархії, про благословення на перехід парафії Святих Бориса і Гліба в Санлісі на григоріанський  календар з 1 вересня 2020 р.Б., з початком церковного року. 27 липня 2020 року отримали письмову згоду владики Гліба на цей перехід. 

Довідка:

Парафія Святих страстотерпців Бориса і Гліба у місті Санлісі (фр. Chapelle de la Charité) — громада єпархії Святого Володимира Великого в Парижі Української Греко-Католицької Церкви.

Колишня каплиця при лікарні, котру провадили брати св. Івана з Єрусалиму (Ordre de Saint-Jean de Jérusalem). 27 вересня 2013 року Паризька єпархія придбала будівлю, що пустувала з 2002 року, в якій почав активно діяти та розвиватися Центр Анни Київської, а згодом зародилася і громада.  

З 11 вересня 2016 року у храмі відбуваються регулярні богослужіння та пасторальна діяльність. 19 листопада 2016 року владика Борис Ґудзяк призначив отця Юрія Лещинського адміністратором храму Святих Бориса і Гліба. У 2019 році декретом (19/027 від 1 лютого 2019) було засновано парафію Святих мучеників Бориса і Гліба (УГКЦ).

Служба комунікації Паризької єпархії

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next