АКТУАЛЬНО

Патріарх Мирослав Іван кардинал Любачівський вмиває підпільним священникам ноги, 1991 рік

Четвер, 29 квітня 2021, 22:05
Історичне відео квітня 1991 р. Вечірня з Літургією Василія Великого та Чин умивання ніг підпільним священникам у соборі Святого Юра у Львові, які звершив патріарх Мирослав Іван кардинал Любачівський.

На відео 1991 року видно, як уперше після часів переслідування греко-католики змогли молитися богослужіння Страсного тижня у власному катедральному храмі на чолі зі своїм патріархом.

Богослужіння очолив Блаженніший Мирослав Іван Любачівський, який освятив антимінси та здійснив Чин умивання ніг підпільним священникам УГКЦ. Із ним співслужили митрополит Володимир Стернюк, місцеблюститель Глави УГКЦ в часи переслідувань, підпільний єпископ Юліан Вороновський, а також ієрархи УГКЦ з-за кордону: митрополит Максим Германюк та владика Василь Філевич з Канади і єпископ Іван Прашко з Австралії.

Особливо зворушливою частиною відео є Чин умивання ніг - спогад Тайної вечері. Як Христос своїм учням, Глава УГКЦ умив ноги 12 підпільним священникам, які, попри переслідування і заслання, до кінця залишилися вірними своїй Церкві.

Подаємо імена цих священиків: о. Євстахій Смаль, ЧНІ, о. Герман Будзінський, студит, о. Євген Пелех, ЧНІ, о. Іван Кубай, о. Василь Михайлюк, ЧНІ, о. Микола Царик, о. Богдан Білінський, о. Богдан Сенета, о. Василь Оберишин, о. Володимир Сеньківський, о. Володимир Сухий.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next