АКТУАЛЬНО

«Поділ єдиної Христової Церкви на різні конфесії є ознакою гріха людини проти дії Святого Духа», – Глава УГКЦ у катехизі

Середа, 10 березня 2021, 17:50
Усякі поділи, розколи є раною на Тілі Христовому. Церква єдина не через здатність людей єднатися, а з огляду на єдиного Отця, єдиного Сина, єдиного Духа Святого, який кличе всіх до єдності в Христовій Церкві. Такими словами Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, пояснив, що означає віра в те, що Церква єдина, свята, соборна та апостольська.

Насамперед Блаженніший Святослав розповів про божественне походження Церкви. Так, за його словами, вона є плодом дії Святого Духа, третьої особи Божої.

У своїй суті Церква є не стільки структурою, скільки спільнотою людей – «скликаних Богом, відкуплених Христовою Кров’ю і освячених Духом Святим». «Коли ми кажемо, що йдемо до церкви, то передусім це означає, що йдемо творити спільноту, ідемо показати себе членами того Божого народу, якого скликає в певний день, а особливо в неділю, наш Небесний Отець», – пояснив Глава УГКЦ.

Відтак Блаженніший пояснив значення чотирьох ознак, які характеризують Церкву: одна, свята, соборна і апостольська.

«Христос заснував одну Церкву. Вона є таїнством об’єднання усього людського роду… Церква єдина не через здатність людей єднатися, а з огляду на єдиного Отця, єдиного Сина, єдиного Духа Святого, який кличе всіх до єдності в Христовій Церкві», – сказав Глава Церкви.

Він також назвав причину поділу єдиної Церкви на різні конфесії. Це, за його словами, ознака гріха людини проти дії Святого Духа, а всякі поділи, розколи є раною на Тілі Христовому.

Подібно, і святою, як пояснив Блаженніший Святослав, Церква Христова є не тому, що всі, хто належить до спільноти Божого народу, є святими, але тому, що в тій спільноті, у тому Тілі Христовому присутній єдиний святий - Господь Бог. «Святість Бога - джерело святості Церкви», – додав він.

Проте Церква є також простором зростання у святості кожної людини, яка стає її членом. «Благодать Святого Духа, яка спочиває на тій спільноті, слугує джерелом освячення кожної людини. Церква, яка обіймає у своєму лоні також грішників, є святою, але водночас, як спільнота людей, потребує очищення. Тож святість Христової Церкви, святість святих Христової Церкви - це сяйво святості єдиного Бога», – пояснив Предстоятель.

Говорячи про соборність Церкви, Блаженніший зазначив, що Вона є Церквою для всіх, Церквою вселенською, Церквою універсальною, яка покликає до цього таїнства єдності всі народи, різні культури і мови в різних частинах земної кулі. «Соборність Церкви можна побачити тоді, коли ми разом збираємося довкола Таїнства Пресвятої Євхаристії, коли християни разом збираються на своїх місцевих Соборах або коли єпископи з усього світу збираються разом на Вселенському Соборі», – йдеться у катехизі.

Окремо Глава УГКЦ пояснив важливість служіння Римського архиєрея, який є служителем єдності соборної Церкви.

«Особливий дар, який залишив Господь Ісус Христос на служіння Вселенської Церкви апостолові Петрові, означає бути першим у наверненні, бути "каменем віри", бути тим, який утверджує в апостольській вірі кожного християнина всіх часів і народів», – мовив Блаженніший Святослав.

Тлумачачи четверту характеристику Церкви, її апостольськість, Отець і Глава УГКЦ підкреслив, що Церква не тільки береже пам’ять про апостолів, їхню віру і вчення, яке вони отримали від Ісуса Христа. Вона не лише передає усе це непошкодженим, не загубленим, не зменшеним аж до сьогодні і робитиме це аж до кінця віку. Церква, що дуже важливо, збирає і зберігає апостольське передання.

«Наступниками апостолів є єпископи, які отримали апостольське передання, апостольське рукоположення. Апостоли поклали руки на перших єпископів, а відтак це рукоположення, ця апостольська неперервність сьогодні присутня в Христовій Церкві через єпископів, наступників апостолів», – наголосив Блаженніший.

Відтак він розповів про три головних завдання кожного єпископа: «Перше – навчати, тобто бути вчителем істинної, православної віри, яку ми отримали від апостолів, і бути головним проповідником та його автентичним інтерпретатором Божественного Євангелія… Друге завдання – це освячувати Божий народ через уділення Святих Таїнств: Хрещення, Миропомазання, Євхаристії, Покаяння, Єлеопомазання, Священства і Подружжя. І третє – управляти Божим народом, тобто бути служителем його єдності у своїй єпархії, місцевій Церкві…»

Крім того, Глава Церкви наголосив на важливості мирян, які є найбільшою частиною спільноти Церкви.

«Миряни – це віруючі люди, які були охрещені, прийняли дар Святого Духа в Таїнстві Миропомазання і які своєю місією, своїм життям покликані проповідувати Боже Слово серед цього світу, там, де вони живуть, працюють, виконуючи свої професійні обов’язки та різні служіння», – сказав Блаженніший Святослав, додавши, що служіння єпископів є «для того, щоб миряни могли втішатися отриманою повнотою благодатей Святого Духа».

Предстоятель також зазначив, що кожен мирянин бере участь у потрійній місії Ісуса Христа, який був водночас священником, пророком і царем.

«Нехай Христова Церква, єдина, свята, соборна й апостольська, у яку ми віримо, буде джерелом нашого спасіння», – побажав Блаженніший Святослав і пригадав фразу святого Кипріяна: «Ніхто не може мати Бога за Батька, якщо не має Церкву за матір свою».

Читати повний текст катехизи «Символ віри»: що таке Церква?

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія останніх випусків присвячена темі віри, зокрема поясненню кожного з членів «Символу віри». Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next