АКТУАЛЬНО

«Примирення неодмінно має відбутися, але для цього є певні вимоги», – військовий капелан о. Іван Гуня

П'ятниця, 28 квітня 2017, 12:04
Капелан Іван Гуня пройшов Афганістан і добре знає, що на війні головне – перемогти свою ненависть до ворога, бо інакше вона переможе тебе. «Мир приходить найперше до нашої душі, до серця, до нашої свідомості», – запевняє священик.

Спершу він возив гуманітарну допомогу нашим військовим та місцевим мешканцям, а тепер сприяє діалогу для утвердження миру на Донбасі.

Як завершити війну на Донбасі? І чи зможуть подати руки одне одному українці по обидва боки окопів? Отець Іван, який ось уже три роки на передовій, переконує – це реально, головне – бути готовим до діалогу на рівні простих людей, а не політиків. «Коли настає час тиші, – каже він, – люди починають думати над тим, що відбувається. На запитання, що дальше робити, вони кажуть: може, вистачить уже цього?! Може, вистачить вбивати одне одного, може, якось по-іншому це розв’яжемо?!»

Примирення неодмінно має відбутися, але для цього є певні вимоги. Саме на цих пунктах наголошує переговорна група, до якої належить отець Іван. «Найперша і найважливіша передумова – припинення вогню. І планове поетапне захоронення всіх, що загинули в цій війні. Потім повернення і звільнення полонених. І третє – організація внутрішнього життя на тих територіях», – розповів о. Іван.

Агресія, злоба, радикалізм і ненависть. Отець Іван переконаний, ці емоції штучно розкручуються, адже тоді керувати людьми стає легко. І єдиний спосіб протистояти цьому – пустити в своє серце Бога. «Нам треба повернутися до внутрішнього спокою, миру і християнської ідентичності, коли ми будемо дивитися на людину як образ Божий – навіть якщо це ворог, який у нас стріляє», – запевняє військовий капелан.

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next