АКТУАЛЬНО

«Про гроші в сім’ї треба домовлятися так, щоб добре було обом у подружжі», – психолог Шпиталю Шептицького

Четвер, 04 березня 2021, 10:07
Гроші – важливий елемент людського життя, сім’ї і загалом людської спільноти. Але, як будь-який інструмент, це не цінність сама по собі: гроші можуть принести як щастя, так і нещастя у стосунки між людьми.

Про те, як мудро користуватися цим інструментом, як ставитися до грошей і правильно вибудувати економічну сферу сімейного життя, у «Психологічній порадні» розповіла психолог Центру психічного здоров’я при Шпиталі Шептицького Ольга Кітура.

 Розмовляти і домовлятися

Через ставлення до грошей і витрат можна багато дізнатися про людину, її цінності і пріоритети. З іншого боку, питання грошей може стати моментом, у якому люди не знаходять спільної мови взагалі. Чому так?

Коли люди одружуються, приносять у свої стосунки те, що можна назвати життєвими традиціями батьківської сім’ї – поведінкові моделі, цінності тощо. І може з'ясуватися, що ці традиції – те, що було прийнято у сім’ях чоловіка і жінки, різні настільки, що навіть спільну мову знайти складно. Це, зокрема, стосується і ставлення до грошей – моделей формування бюджету, витрат, заробітків, заощаджень тощо.

Для того щоб питання грошей не зіпсувало спільного життя, варто з'ясувати і узгодити певні моменти на самому початку. Йдеться про дослідження у цьому питанні і себе, і партнера, окреслення моделі, яка б влаштувала обох. Прагнете більших заробітків чи волієте економити? Як витрачаєте гроші? Як буде вестися спільний бюджет?..

«Тому перша порада – розмовляти і домовлятися, – каже психолог. – Фраза «скажи, як ти хочеш, щоб з тобою не поводилися, що з тобою не поводилися тільки так, як треба комусь» стосується і грошей у сім’ї. Хтось заробляє більше, хтось – менше, але комфортно має бути обом. Якщо головне – саме стосунки, а не фінансова вигода коштом іншого (бо й таке трапляється), то домовитися і порозумітися завжди можна».

Принцип доповнення

Якою б мала бути оптимальна «грошова» модель у сім’ї? Ольга Кітура зауважує: таких моделей не існує, усе залежить від того, хто ці люди, що вони вкладають у спільний бюджет, як почувається кожен із подружжя тощо. Тобто шукати і вибудовувати комфортну для обох модель доведеться самостійно.  

«Здавалося б, усе просто – він заробляє, вона заробляє, складаються гроші докупи – і все, – каже психолог. – Звісно, ідеально, коли обоє приносять свою зарплатню, кладуть у певне місце, й кожен бере за потребою – це показник найбільшої довіри у сім’ї. Але така ідеальна модель складається не так часто. Зараз, особливо у молодих парах, панує європейська модель: кожен має свій бюджет, а спільні витрати – на харчування, комунальні послуги, подорожі, діляться на двох… Але завжди пам’ятаймо: якщо ми когось обрали, значить у цій людині є щось, що нас доповнює, чимось ця людина нас притягнула до себе. Тому і стосунки треба вибудовувати так, щоб ці потреби і бажання взаємно доповнювалися і влаштовували обох – і у фінансовій сфері також».

Про страхи

У ставленні до грошей проявляється багато психологічних моментів і, зокрема, страхів і тривоги. Чого ж людина боїться насправді? Психолог каже, що лякає не лише бідність чи втрата певного соціального статусу. Глибокий страх звучить так: якщо у мене не буде грошей, мене ніхто не любитиме. І цей страх – не про гроші.

У нинішній ситуації тривога з приводу фінансового становища посилюється, і це зрозуміло. Але при цьому не варто себе залякувати додатково і цим лише погіршити сприйняття реальності, яку таким чином ми не змінимо, і тим більше звинувачувати близьку людину.

«Коли грошей менше, краще сказати собі: зараз це –  наше щастя. Наш місячний бюджет – такий, і це те, з чим ми повинні дати собі раду. Знизити свою фінансову планку і очікування, дивитися на те, що є, а не на те, чого в цей момент немає». 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next