АКТУАЛЬНО

Про Церкву й інновації говорили у програмі «Добра розмова»

Четвер, 02 грудня 2021, 10:42
Церква, як інституція, повинна бути чутливою до потреб і викликів сучасного світу, щоби служити людям у конкретному часі й обставинах.

Про те, як Церква інкорпорується у сучасні інноваційні тренди і може підтримати IT-спільноту, про спільну справу та співпрацю у «Добрій розмові» з Галиною Бабій говорили керівник пресслужби Київської архиєпархії УГКЦ о. Андрій Боднарук і громадський діяч, керівник ГС «Центр розвитку інновацій» Сергій Лобойко.

Пандемія коронавірусу і перманентні карантинні заходи були одним із серйозних викликів для Церкви – як у цих умовах зберегти Церкву як спільноту, бути поруч з вірним? Завдяки новітнім комунікаційним технологіям це завдання було вирішене дуже швидко – всі Літургії транслювалися онлайн, священники підтримували з’язок зі своїми парафіянами через соціальні мережі, їхні наради проводилися у zoom, розвинулися катехитичні онлайн школи і курси тощо. Так, онлайн життя не є і не може замінити живе спілкування та присутність, але як інструмент у певних обставинах IT-технології відіграли важливу роль і дали поштовх для розвитку нових ідей, зокрема співпраці Церкви і IT-сфери. Йдеться не лише про конкретні проєкти, а й про стратегії спільної діяльності.

«IT-cфера має величезний потенціал, і її розвиток у світі та в Україні зараз відбувається надшвидкими темпами, це майже вибуховий процес, – каже Сергій Лобойко. – Проте, як і у всьому іншому, тут є дві сторони медалі, є певні великі ризики, і у світі вже ведеться дискусія: куди все це може завести? В основі співпраці IT і Церкви є два напрями – практичний і місійний, світоглядний. Це про питання внутрішньої відповідальності за певні речі й діяльність. Об’єднання IT-фахівців на цьому ґрунті навколо Церкви, формування такої спільности може стати феноменом – такого у світі ще немає».   

«Так Церква намагається бути на рівні сучасних технологій, використовувати ці можливості для формування й об’єднання груп однодумців, для служіння у різних спільнотах, – каже о. Андрій. – Зараз зароджується дуже цікава спільнота людей із IT-cфери, які хочуть послужити суспільству й людям. І завдання Церкви – бути поряд, підтримати це».

Конкретні справи і проєкти такої співпраці вже втілені та продовжують втілюватися – це різноманітні додатки, інтерактивні програми, безпекове програмне забезпечення. Проте сфера потенційної спільної діяльності IT і Церкви набагато ширша, зважаючи на галузі, у яких задіяні фахівці, причетні до «Центру розвитку інновацій» – маркетинг, менеджмент, безпека, управління ресурсами тощо. Один із напрямів діяльності Центру – цифрова трансформація: зокрема розробка програмного забезпечення електронних петицій, громадського бюджету, smart city тощо. Сергій Лобойко каже, що спільнота IT-фахівців, яка співпрацює із Церквою, може стати прикладом того, якою може бути ця потуга і її кумулятивний ефект.    

У Патріаршій курії УГКЦ цієї осені відбулося уже дві зустрічі-наради священників і працівників IT-сфери, зокрема пов’язаних із «Центром розвитку інновацій». Наступна призначена на 11:00 18 грудня. На неї запрошуємо всі, кого може зацікавити така взаємна співпраця.

Через технічні проблеми програму можна дивитися із 20:56 хв.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next