АКТУАЛЬНО

«Просимо Духа Святого про дар знання, щоб відчувати архистратига Михаїла, який воює зі злом поруч з українцями», – Глава УГКЦ у 115-й день війни

Субота, 18 червня 2022, 16:07
Україна стоїть і бореться з російським агресором уже 115-й день. Важкі бої на сході та півдні країни, окуповані міста і села, десятки тисяч життів мирних людей, тотальне нищення – ціна, яку український народ платить за свою свободу і гідність, за свою країну і державу. Українці сьогодні потребують дару знання від Духа Святого – здатності відчувати Божу присутність, бачити і відчувати, що небесне воїнство і архистратиг Михаїл стоять сьогодні поруч із нами у цій війні зі злом.

Про це у щоденному зверненні 18 червня, у 115-й день війни, говорив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Предстоятель розповів, що впродовж минулого дня відбувалися жорстокі бої на всій лінії фронту, від Харківщини на півночі до Херсонщини та Миколаївщини на півдні. За повідомленнями, найзапекліші бої ведуться на Луганщині, ворог намагається наступати на Слов’янськ і Бахмут. Вже відомий Сєвєродонецьк далі є осердям найбільших боїв, які йдуть вже в самому місті.

Хоча деякі міста і села розміщені далеко від лінії фронту, додає Глава Церкви, але немає жодного безпечного місця на терені України. «Вчора знову жорстоко, вісьма ракетами, було обстріляне місто Кременчук на Полтавщині. Ворог намагається методично зруйнувати всю інфраструктуру України, знищити нашу здатність нагодувати і зігріти своїх дітей у зимовий період... Але Україна стоїть! Україна бореться і молиться», – наголосив Блаженніший Святослав, додаючи, що ми дякуємо Господу Богу за те, що дожили до сьогоднішнього ранку. Складаємо подяку Збройним силам України за те, що можемо бачити світло, проміння ранішнього сонця, яке встає над Києвом.

У відеозверненні Глава Церкви поділився особистими враженнями від завершеного напередодні візиту до Сумської, Харківської і Полтавської областей: «Глибоке враження створює те, що Україна виграла битву за посівну компанію. Дев’яносто п’ять відсотків із тих полів, які планувалося засіяти, зелені. Ми бачили, як живуть прикордонні з росією містечка і села на Сумщині. Ми бачили, як глибоко зранена Харківщина... Третина області перебуває в російській окупації, а місто Харків щодня зазнає російських обстрілів. Полтавщина перетворилися на гуманітарний хаб, який приймає біженців, намагається лікувати поранених, старається служити всім тим, хто потім повертається на фронт чи шукає дорогу назад додому. Через таку солідарність, взаємодопомогу, співпрацю між різними спільнотами громадянського суспільства та з органами місцевої влади ми шукаємо найкращий спосіб, як розв’язати найскладніші завдання».

Продовжуючи роздуми про дари Святого Духа, Блаженніший Святослав застановився над даром знання.

Він пояснив, що цим даром Святого Духа наш Господь Бог, Творець і Спаситель, у Дусі Святому начебто виходить назустріч людині, яка хоче Його пізнати та за Ним шукає, і підіймає її до себе, до рівня свого надприродного таїнства. Таким чином незбагненний, неосяжний, вічний Бог дає себе пізнати людині, стає пізнаваним для неї, відкриває перед нею таїнства свого вічного буття. І це подається нам силою і благодаттю Святого Духа.

«Коли людина має дар знання як дар Святого Духа, вона може побачити начебто зблизька Божу Премудрість, задум про людину і світ, – вона може зрозуміти цілісно всі ті види знання, які досі мала. Ми знаємо, що сучасне людське знання фрагментарне. Кожний знає глибоко тільки якусь частинку знання, компетентний лише в одній вузькій спеціальності. А даром Святого Духа людина вчиться бачити цілісно ту дійсність, що в ній живе, і пізнавати Бога, до якого прямує та в якого вірить», – зазначив Глава УГКЦ.

«Ми просимо Духа Святого, – каже Блаженніший Святослав, – щоб допоміг сьогодні українцям сприйняти цей дар знання, щоб ми знали більше, ніж наш ворог, щоб ми відчували той духовний світ, щоб ми бачили і відчували архистратига Михаїла з його військом, яке сьогодні воює зі злом, дияволом у цій війні поруч з українцями. І ми дякуємо Господу Богу за те, що Він дав себе пізнати, пославши нам Сина свого єдинородного, а відтак Духа Святого і даруючи нам знання».

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови українське військо! Боже, благослови всіх тих, що Тебе шукають, хочуть Тебе пізнати, прагнуть у Тебе вірити і Тобі служити! Боже, подаруй Україні мир, звільни Україну від загарбника! Даруй українському військові та українському народові перемогу!» – додав на завершення Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next