АКТУАЛЬНО

«Просімо Господа Бога, щоб провадив нас далі у нашому паломництві від рабства до свободи», – Блаженніший Святослав на Богоявлення

Середа, 19 січня 2022, 17:49
У сьогоднішньому святі ми покликанні відкрити своє завдання: бути вільними від зла, живучи в цьому світі, переходячи через цей світ, як Ізраїль через Червоне море, ведені силою і благодаттю Святого Духа. Бо сьогодні гине усяке зло і відступає князь світу цього не через воду, а через силу Духа Святого, а ми пізнаємо Бога як нашого визволителя. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, у своїй проповіді з нагоди Богоявлення Господнього, 19 січня 2022 року, під час Богослужіння в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

З Главою Церкви співслужили владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, та владика Степан Сус, куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ. У спільній молитві взяли участь також священники Київської архиєпархії та вірні.

«Сьогодні Церква, небо і земля, весь видимий і невидимий світ переживає особливе свято: Хрещення у Йордані Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Ще цю подію ми називаємо святом Богоявлення», – зазначив Предстоятель.

За його словами, Господь сьогодні приходить до Івана туди, де люди збиралися, щоб відкривати Богові свої серця, щоб чинити правду стосовно свого неправедного, часом грішного життя і просити Божого милосердя. У цей особливий момент упокорення перед людиною Сина Божого, безгрішного, який чинить акти подібно до грішника, у цей момент низсходження Христа у води, – вперше в історії людства об’являється світові єдиний Бог у трьох особах: Отець, Син і Дух Святий. Ми сьогодні чуємо, як сам Бог Отець, вказуючи на Христа, який стоїть у Йордані, каже, ким Він є.

«У тому, хто сьогодні занурюється у води Йордану, спочиває вся повнота божества. Над Сином Божим Іван бачить Духа Святого, який появляється у вигляді голуба. Начебто виявляє оте предвічне помазання, яке Син Божий отримав в лоні Отця ще перед створенням світу. Виявляє це ім’я – Христос, що означає помазаник Божий. А Син Божий своїм тілом торкає, перемінює, освячує йорданські води», – додає проповідник.

Для того щоб заглибитися у зміст цієї події, Блаженніший Святослав пропонує разом зі святими отцями подорожувати сторінками Святого Письма, щоб зануритися не тільки у води, а й у глибину Божого слова і побачити, що сьогодні хоче здійснити з нами Бог Отець через свого Сина у Дусі Святому.

На переконання Глави Церкви, першим прообразом сьогоднішньої події можна вважати момент створення світу, у якому Господь Бог творить воду як животворчу силу. А також подію, у якій, за його словами, проявилася визвольна сила Бога Ізраїлю – визволення ізраїльського народу з фараонової неволі. Коли перед Божими людьми розступаються води Червоного моря і вони пройшли по суходолу через морську безодню. А фараонове військо, яке пускається у безодню по глибині моря, загинуло у водах Червоного моря. Бачимо, каже він, що через гріх людини вода як животворча сила перетворилася на смертоносну.

Всі ці прообрази здійснюються, коли сьогодні не Мойсей зі своїм жезлом, не вогняний стовп, не Ковчег Завіту, а сам Творець стає у води і перетворює їх зі смертоносної стихії на стихію освячувальну, визвольну найперше від зла, від князя світу цього, який тримає людину після гріхопадіння прародичів у своїй владі, – наголошує архиєрей і додає: – Сьогодні Христос, христячись у Йордані, нищить, губить у тій водній стихії фараона, який тримає у своєму рабстві людину і наших часів, князя темряви й світу цього. Тому хрещення Христове у Йордані стає даром святого Таїнства Хрещення для кожної людини».

Відтак Глава Церкви зверну увагу вірних на те, як йорданське Богоявлення, яке Бог подає своєму народові, глибоко позначене у нашій новітній історії.

«Саме йорданською силою переміг український народ в часи Революції гідності. Цими днями появилися перші жертви Небесної сотні. Разом з ними ми побачили визвольну силу Божу, який захитує трони тиранів цього світу і сьогодні, який підіймає упокорений і відпускає з порожніми руками властителів світу цього», – сказав проповідник.

«Так само сьогодні просімо Господа Бога, щоб провадив нас далі в нашому паломництві від рабства до свободи. Просімо Його, щоб перед нашим народом розступилося море, яке так часом страхає нас своїми хвилями. Сьогодні Христос освячує уже не йорданські, а дніпрові хвилі для нас з вами. Черпаймо ту святу воду. Окроплюймо нею наші домівки, місця нашої праці, наш світ, у якому ми живемо, щоб далеко від нього відігнати усякі сили темряви. Сьогодні через Христа до кожного з нас в таких непростих, навіть страшних часах Господь Бог Отець у Сині через Духа Святого каже: «Не бійтеся! Мій сину, моя доню, ти є мій, моя улюблена і у тобі сьогодні кладу моє благовоління», – додав Отець і Глава Церкви.

Після Літургії Блаженніший Святослав традиційно звершив Велике водосвяття на Дніпрі.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next