АКТУАЛЬНО

«Сила, яка походить із вірності Христові, є стержнем, який ніхто не може зламати», – Блаженніший Святослав

Неділя, 31 липня 2022, 15:09
Я хочу сьогодні звернутися до української молоді й запросити її скласти присягу на вірність Христові, відповісти на запитання: «Чи ви вірите, що Христос може вам учинити те, про що Його просите?». Про це сказав Отець і Глава УГКЦ під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в сьому неділю після Зіслання Святого Духа. Під час Божественної Літургії вірні відновили хресні обіти, а молодь, на заклик Блаженнішого Святослава, склала присягу на вірність Христові.

«Могутнє Боже слово, яке щойно прозвучало і яке Господь Бог промовив до нас у контексті цієї Божественної Літургії, об’являє нам Ісуса Христа, який є Богом, що приходить до свого народу. Ба більше, який є довгожданим Месією, що сповняє очікування, прагнення тисячолітньої старозавітної історії ізраїльського народу», – зазначив на початку проповіді Предстоятель.

Проповідник зауважив, що Матей, описуючи все, що Христос чинить, каже, начебто має перед собою книгу месіанських знаків, яку свого часу для ізраїльтян написав ще пророк Ісая. Щоби старозавітний народ міг впізнати Месію, Ісая описав певні Його прикмети.

За словами Глави Церкви, запитання: «Чи ви віруєте, що я вам можу це зробити?», тобто здатність спілкуватися і бачити живого та присутнього Бога, відкривається нам як зміст віри.

«Хто вірить, той бачить набагато глибше, ніж бачать тілесні очі. Хто вірить, той може зануритися своїм серцем і розумом у глибини дійсності, яка оточує людину. Хто вірить, той відчуває і бачить Бога навіть там, де інші зрячі Його не зауважують», – переконаний Отець і Глава УГКЦ.

Він наголосив, що зцілення, про які ми чуємо у Євангелії від Матея (9, 27–35), стосуються саме здатності людини спілкуватися.

Блаженніший Святослав звернув увагу на те, що сучасна людина зранена у здатності спілкуватися, входити у глибокий, справжній людський стосунок з іншими людьми, а також із Господом Богом. Саме тому так важливо, вважає він, що Христос у сьогоднішньому Євангелії зцілює здатність людини спілкуватися.

«Бо ці стосунки, наче невидимі сили, розкривають людину, підіймають її з самоізоляції. Подібно, як сонячне проміння дає можливість квітці розкритися, розквітнути й показати всю свою красу. Якщо цього не буде, сама по собі закрита квітка не дасть плоду і помре», – сказав Архиєрей.

Тому важливо вірити в те, про що просимо.

«Просімо сьогодні, щоб Він до нас промовив життєдайні слова: "Нехай вам станеться за вашою вірою". Просімо, щоб ми пережили оздоровлення нашої життєдайної здатності спілкуватися з Богом, а тоді у світлі нашого стосунку з Ним побачимо правду, яка діється довкола нас. Тоді німого духа буде вигнано з нашого серця і ми більше не будемо боятися чути правду та свідчити про неї», – наголосив Отець і Глава УГКЦ.

Проповідник зауважив, що сьогодні німий дух по-особливому опановує людину. Щобільше, слова часто втрачають свій зміст і значення, люди бояться почути або побачити те, що їм не хочеться бачити або чути.

Як боляче інколи, зазначив Глава Церкви, чути про дискусії, які ведуться у Західній Європі про те, наскільки потрібно бути толерантними до злочинного ворога, який нападає на Україну. Нас убивають щодня, а там дискутують, скільки разів на день можна приймати душ і чи можна, щоб через економічні санкції у їхніх домівках на два градуси була нижча темпаратура.

«Але Христос є між нами! Він – наша сила та перемога. Бо віруємо, що все те, про що сьогодні мріємо, боремося, за що вмираємо, саме завдяки нашій вірі в Бога зможемо здійснити. Віримо, що завдяки нашій вірі Христос вчинить нам те, про що кожний із нас сьогодні, зокрема в цій Божественній Літургії, хоче Його попросити».

Під час Літургії вірні відновили хресні обіти, а молодь склала присягу на вірність Христові. Подібну, пригадав Блаженніший Святослав, вона складала навесні 1933 року на заклик митрополита Андрея Шептицького. «Та сила, яка походила з тієї вірності Христові, була стержнем, якого ніхто не міг зламати: ні сталінський режим, ні його концтабори, ані лиха Другої світової війни і все повоєнне непросте лихоліття, яке пережив наш народ та наша Церква», – сказав Предстоятель.

«Нехай милостивий Господь вислухає наші молитви! Нехай відкриє наші очі, розв’яже наш язик і дасть нам силу промовити на цілий світ, що за те, що сьогодні Україна живе і чим свідчить, вартує того, щоб навіть життя своє віддати», – додав на кінець Глава УГКЦ.

Пригадуємо, раніше Блаженніший Святослав закликав українську молодь скласти присягу на вірність Христові.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next