АКТУАЛЬНО

Синод Єпископів УГКЦ провів своє перше робоче засідання. Прибули гості з різних країн світу

Понеділок, 03 вересня 2018, 13:33
У Львові (Брюховичі) у понеділок, 3 вересня 2018 року, розпочав своє перше робоче засідання Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. У роботі Синоду беруть участь 42 єпископи УГКЦ з України і світу.
Зображення 1 / 11 Використовуйте клавіші для перегляду

Насамперед Предстоятель урочисто відкрив роботу Синоду і подякував усім, хто прибув «на цей особливий момент дихання на нашу Церкву і на наш народ Святого Духа».

Потім Блаженніший Святослав пригадав членам Синоду, які зміни відбулися в нашій Церкві за останній рік, а саме від останнього Синоду.

Передусім, розповів Глава Церкви, від минулого Синоду відбувся поділ Коломийсько-Чернівецької єпархії на Коломийську і Чернівецьку. «Тож вітаємо владику Василя (Івасюка) з його новим титулом єпископа Коломийського, – відзначив Предстоятель УГКЦ. – Особливою радістю минулого року було те, що ми могли після завершення Синоду проголосити про створення нової єпархії у нашій Церкві – Чернівецької єпархії. А відтак відбулася інтронізація першого єпископа Чернівецької єпархії владики Йосафата (Мощича), якого ми сьогодні сердечно вітаємо вже як правлячого архиєрея».

Відбулася також несподівана зміна – Святіший Отець прийняв зречення з уряду Митрополита Філадельфійського, владики Стефана (Сороки). Блаженніший Святослав подякував владиці Стефанові за працю і висловив радість, що єпископ усе одно прибув на Синод, як архиєпископ-емерит.

На час вакантної посади Митрополита Філадельфійського Святіший Отець виконувати обов’язки призначив владику Андрія (Рабія).

У цьогорічному Синоді бере участь новий член Синоду – наймолодший єпископ у Синоді як за віком, так і за архиєрейською хіротонією, Єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Петро (Лоза).

За цей рік відійшов у вічність владика Андрій (Сапеляк) на 98-му році життя. Блаженніший Святослав попросив згадати його у своїх молитвах у контексті поминальних днів.

Пізніше владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів, представив персонал, який допомагатиме членам Синоду в роботі.

У перший день роботи також визначили, чи є кворум для голосування, представили урядників Синоду та їхні завдання.

Традиційно на Синод Єпископів УГКЦ прибувають гості. Глава УГКЦ привітав кожного з них особисто.

На цьогорічний Синод прибув владика Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні. «Владико, щоразу, коли ви є між нами, ми відчуваємо і присутність Святішого Отця Папи Франциска, тому що всяке синодальне діяння, яке віддзеркалює церковну єдність і лояльність, завжди діється довкола наступника апостола Петра», – сказав Глава УГКЦ.

Прибули також владика Мєчислав Мокшицький, Львівський римо-католицький митрополит, владика Роланд Міннерат, Архиєпископ Діжона, представник французького католицького єпископату. «Це великий знак сопричастя між помісною Українською Греко-Католицькою Церквою і Французькою Церквою», – додав Блаженніший Святослав.

Із Греції прибув Апостольський екзарх для католиків візантійського обряду Греції, владка Мануель Нін. «Почувайтеся як брат серед братів. Дякуємо вам за те, що десятки тисяч вірних нашої Церкви в Греції є під вашою турботливою батьківською опікою», – сказав Глава УГКЦ.

Гостями Синоду також були владика Філарет (Кучеров), Архиєпископ Львівський і Галицький УПЦ (МП), та владика Димитрій (Рудюк), Архиєпископ і Митрополит УПЦ КП.

На Синод прибув владика Ігор (Ісіченко), Архиєпископ Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ. Владика Ігор також братиме участь у деяких засіданнях Синоду. «Велике спасибі, що ви є між нами і що будете працювати разом з нами», – відзначив Блаженніший Святослав.

Крім того, на Синод прибули представники спільнот УГКЦ в окремих країнах світу, де Церква ще не має до кінця створених структур.

Предстоятель привітав о. Василя Говеру, Апостольського адміністратора для греко-католиків у Казахстані, о. Юрія Коласу, Генерального вікарія для вірних візантійського обряду в Австрії, та о. Макарія Леніва.

Проте це ще не всі гості, якій прибудуть на Синод Єпископів УГКЦ цього року. Члени Синоду також очікують на прибуття владики Мілана (Шашіка), Правлячого єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії, владику Ніла (Лущака), Єпископа-помічника Мукачівської греко-католицької єпархії, о. Андреса Мартінеса Естебана, представника Іспанської Єпископської Конференції, вікарія для душпастирства католиків східного обряду в Іспанії, та о. Сергія Гаєка, Апостольського візитатора для греко-католиків Білорусі.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next