АКТУАЛЬНО

«Смерть не може забрати наших добрих вчинків», – о. Іван Талайло

Субота, 21 травня 2022, 23:12
Все те, що ми робимо тут, на землі, для людини безкорисливо, сильніше за смерть і піде з нами будь-куди. Війна не зможе цього забрати.

Про священниче служіння в Кривому Розі і душпастирство в умовах війни розповів о. Іван Талайло, священник парафії Святого Миколая Чудотворця УГКЦ у м. Кривий Ріг, у програмі «Бути певним у непевному завтра» 17 травня на «Живому телебаченні» та радіо «Воскресіння». Отець Іван поділився своїми роздумами на тему страху смерті та невідомості в часі війни, а також про переоцінку життя та часу.

Отець Іван згадав історію свого священничого служіння на сході України та зауважив, що бачить потребу служити саме там: «Бачу, що там є потреба. Бачу, що там є потреба у священниках нашої Церкви. Бачу, що там є дуже широке поле праці». Розповідаючи про життя парафії Святого Миколая Чудотворця УГКЦ у м. Кривий Ріг, священник зазначив, що до повномасштабного вторгнення вдалося реалізувати багато ініціатив, зокрема створити парафіяльний центр «Рідна хата», в якому збиралися діти, молодь, пластуни та родини загиблих воїнів. Сьогодні ж з’явилися нові напрямки допомоги та праці у парафіяльній громаді, а саме допомога переселенцям та військовим, зокрема завдяки підтримці з боку «Карітасу». За його словами, допомогу вдалося надати для більше п’яти тисяч людей. Також на початку повномасштабної війни отець Іван допомагав в евакуації жінок і дітей, оскільки на горизонті було чути вибухи. Священник зазначає, що надзвичайно важливою сьогодні є духовна підтримка захисників, яку вони потребують.

За час священничого служіння в умовах війни отець зрозумів цінність людини у спільноті та того, що ти робиш для ближніх: «Я переконався на сто відсотків, що важливою є людина. Важливою є людина, яка є у нашій спільноті чи яку ти знаєш, чи для якої ти це робиш. Все те, що ми робимо тут, на землі, для людини безкорисливо, сильніше за смерть і піде з нами будь-куди. Війна не зможе цього забрати». Роздумуючи про страх смерті під час війни, отець зауважив, що кожна людина є живою та відчуває певні переживання: «Під час війни, коли ми бачимо багато смерті, коли ми бачимо насильство, коли ми не знаємо, що буде завтра, християнин має робити те, що смерть не може забрати. Тобто християнин мусить дивитися далі». На його думку, це складно прийняти. Але він додає, що для християнина смерть – це не кінець: «Для християнина в такий час, особливо у важкі часи, дуже важливо свідчити про те, де є Бог під час війни. Смерть не може забрати наших добрих вчинків».

Також, на думку о. Івана, людина постійно буде боятися смерті, бо це для неї невідомий досвід: «Тому, напевно, що страх буде до останньої хвилини нашого життя. Але цей страх треба також переживати разом з Богом». Для цього він порадив читати Книгу Псалмів. Багато людей ставлять собі запитання, як не зламатися в такий час невідомості та страху смерті, на що отець порадив фізично відпочивати, берегти здоров’я та молитися.

Отець Іван підсумував, що дуже багато людей «почали переосмислювати своє життя», зокрема свій земний час.

Христина Нищей,
Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next