АКТУАЛЬНО

«Сьогодні ювілей Блаженнішого Святослава, якого ознаменував Господь», – єпископ Йосиф Мілян

Вівторок, 05 травня 2020, 16:05
Провадячи Церкву Божу тут, на землі, наш Патріарх показує справжні і вічні цінності, якими сам живе. Ми беремо приклад із його скромності в побуті, із нешукання «перших місць» серед мужів цього світу. Він став достойним послідовником своїх попередників: митрополита Андрея, мученика і страдателя за Церкву патріарха Йосифа, митрополита Стернюка і патріарха Любачівського, що керували Церквою в підпіллі. У Києві він продовжив діло Блаженнішого Любомира. Він увібрав у себе досвід і мудрість, скромність і покору, невибагливість і жертовне служіння своїй Церкві.

Про це 5 травня 2020 року говорив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, під час проповіді на Божественній Літургії з нагоди 50-літнього ювілею Блаженнішого Святослава.

Свою проповідь архиєрей розпочав цитатою із сьогоднішнього Євангелія: «Дбайте не про їжу, що минає, а про їжу, що лишається на життя вічне, яку вам дасть Син Чоловічий, бо Його Бог Отець назнаменував». Коментуючи цей уривок, владика зауважив, що людина завжди прагне шукати щастя в найближчих горизонтах: «Людина почувається комфортно, коли вона сита, вдягнена, коли їй тепло. На це звертають увагу країни, уряди, бо розуміють, що голодне суспільство дуже небезпечне. Господь також у своїх повчаннях говорить про ці елементарні речі, які роблять людину спокійною: «Я був голодний – ви Мене накормили, був спраглий… в темниці…. в лікарні …» – за ці діла милосердя, якими опікуємося щоденно, Господь обіцяє людині вічність».

Золотий ювілей Блаженнішого Святослава

«Сьогодні Українська Греко-Католицька Церква переживає особливий день – золотий ювілей Блаженнішого Святослава. Його ознаменував Господь. Це підтвердить і правдиво засвідчить уся Церква. Він, як Глава і Отець, Патріарх, Першоієрарх, звертає нашу увагу на істинні, правдиві та вічні цінності», - наголосив проповідник.

Продовжуючи, він зауважив, що свого часу світ задавав собі питання, в який спосіб Святослава Шевчука було вибрано на першоієрарха. «Весь Виборчий Синод УГКЦ може підтвердити, що в тому виборі була присутня десниця Бога Отця», – наголосив владика Йосиф.

Блаженніший Святослав дбає про глобальність та автентичність нашої Церкви

У проповіді єпископ згадав, як Блаженніший Любомир кільканадцять років тому почав розмірковувати над стратегією розвитку нашої Церкви, про єдину Церкву на Київських горах. Ця стратегія була затверджена, а Блаженніший Святослав пішов ще далі, проголосивши про глобальність нашої Церкви, про її світовий рівень.

«Соціальне служіння нашої Церкви дуже активне. Дбання про вимушених переселенців та біженців - у полі його уваги. Мігранти та українці за межами України та на поселеннях є завжди в його пам’яті та на устах. Він - та людина, що знає українську культуру і її шанує. Він дбає про автентичність Христової Церкви, щоб та часом не стала оруддям в руках держави, аби Церква була справді «сіллю землі». Не завжди те, що виходить з-під пера чи з уст Блаженнішого Святослава, подобається всім, але така є роль Церкви – казати правду людині і суспільству, навіть якщо та правда часом є гірка. У цьому ще раз вбачається назнаменування Бога на чолі Блаженнішого. Вірний син своєї матері, своїх батьків, Батьківщини і Церкви, Глава і Отець багатомільйонної Церкви, яка вдивляється в його очі і вслухається в його слово».

Наш Патріарх – один із найкращих богословів нашої Церкви

Завершив проповідь владика Йосиф такими словами: «Щоб дати комусь їжу на вічне життя, треба і самому мати ту їжу, треба її десь взяти. Наш Патріарх, як один із найкращих богословів нашої Церкви, знає, де її взяти, де черпати, до якого джерела скерувати своїх вірних. Він знає, що сказати, що написати, як повестися у колі журналістів. Він своїм життям засвідчує, що сам Господь його ознаменував. У цей день святкування золотого ювілею закликаємо всіх людей молитися за свого Патріарха, щоб він міг бути тим, до чого Бог його покликав».

Пресслужба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next