АКТУАЛЬНО

«Сьогодні Господь Бог продовжує писати історію всіх святих українського народу», — Блаженніший Святослав у Пралківцях

Неділя, 10 липня 2022, 21:02
Чим ви готові пожертвувати заради вашої християнської віри? Запитайте про це себе сьогодні, якщо хочете знати, наскільки глибокою є ваша віра. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в неділю Всіх святих українського народу в Екуменічному домі соціальної допомоги в Пралківцях, що біля Перемишля. З Предстоятелем УГКЦ співслужив владика Давид Мотюк, єпарх Едмонтонський.

Глава УГКЦ відвідав Пралківці під час проведення Синоду Єпископів УГКЦ, що відбувається у Польщі. Після Божественної Літургії він зустрівся з українцями, які, втікаючи від війни, знайшли в цьому домі захист і опіку.

«Дивні дороги Божі. Господь Бог привів мене з Києва сьогодні до вас для того, щоб передати вам слова вдячності і вітання від української землі, яка сьогодні стікає кров’ю», — зазначив проповідник.

Коментуючи уривок святого Євангелія про віру сотника, він зауважив, що цією історією Ісус показує нам віру сотника як взірець справжньої віри, якої він не знайшов ні в кого в Ізраїлі. Блаженніший Святослав каже, що віра римського сотника є чимось особливим, бо вона є покликанням і завданням до певної життєвої місії. За його словами, сотник нас сьогодні вчить, як потрібно не тільки сказати Богові, що я вірю, а й висловити постійну готовність чинити Його волю.

«Так важливо нам, християнам третього тисячоліття, зрозуміти, що християнська віра відрізняється від інших релігій світу саме тим, що має завдання і місію, яка благословляє нас. Віра є запорукою того, що Господь Бог нас запевняє, що слово, яке Він до нас каже, Його наказ стає дійсністю. Боже слово стає діяльним тоді, коли учень Христовий слухає його і втілює у своєму житті», — переконаний архиєрей.

Відтак Блаженніший Святослав пригадав, що сьогодні наша Церква святкує свято Всіх святих українського народу. Він припустив, що сучасні обставини України в цю хвилину  відкривають нам глибину віри тих, чию пам’ять ми сьогодні святкуємо. Бо кожен із них розумів і усвідомлював, що бути християнином — це означає бути готовим здійснити наказ у вірі, навіть ціною власного життя.

«Наші святі є для нас сьогодні учителями. Ми бачимо, що слова з Євангелія, які були сказані більше ніж дві тисячі років тому в Капернаумі, на березі Галилейського моря, є правдою про нас з вами сьогодні. Цю правду виявили в історії всі святі українського народу», — підкреслив Глава Церкви.

За словами проповідника, ми це бачимо сьогодні в Україні. «Ми маємо геройські приклади батьків, матерів, які ціною власного життя рятували життя своїх дітей. Ми маємо геройські приклади наших воїнів… Історія продовжується і сьогодні Господь Бог продовжує писати історію всіх святих українського народу», — сказав Блаженніший Святослав.

Також Предстоятель подякував сестрам служебницям з Екуменічного дому соціальної допомоги в Пралківцях. «Дякую вам за те, що ви віддано виконуєте наказ вашої віри в Бога, наказ вашого сумління і служите тим, кого сучасний світ часто викидає на узбіччя. Служите найбільш потребуючим, які самі собі вже не можуть допомогти. Їхня доля наприкінці життя є в руках Божих, а Бог їх передав вам. Хочу дуже подякувати вам за те, що тут знайшли свій дім мої брати і сестри з України. Ми перебуваємо на прикордонні. Згідно з державною статистикою, через польсько-український кордон тут, біля Перемишля, за останніх неповних п’ять місяців пройшло півтора мільйона людей з України. Тут кожен знайшов відкрите серце християн, які добре розуміють, що бути християнином означає бути готовим виконати наказ саме тепер. Бо завтра може бути запізно», — сказав архиєрей, поручаючи сестер молитві всіх святих українського народу.

«Ми просимо наших святих: ви, сини і доньки цього народу, моліться сьогодні за нашу Церкву, за наш народ, який стікає кров’ю. Моліться за Українську Державу, яка сьогодні своїми грудьми затуляє Європу від війни, що нищить Україну. Моліться, щоб зло не поширилося, щоб саме Україна своєю святістю, силою, здатністю у вірі пожертвувати навіть життям задля Божої істини і порятунку людини, була щитом, який закриє весь світ від апокаліптичного звіра, що розкриває свою пащу на сучасну людину. Усі святі українського народу, моліть Бога за нас, грішних», — просить духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next