АКТУАЛЬНО

«Своїм словом, навіть своїм тілом, прославляйте Господа Бога!», – Глава УГКЦ у відеокатехизі

Понеділок, 10 серпня 2020, 14:04
Катехизм нашої Церкви говорить про декілька рівнів, сходинок у дорозі до досконалої молитви. Серед них молитва тілесна, яка охоплює слова, жести і фізичну поставу тіла, а також молитва нашого розуму, молитва серця і молитва споглядальна. З огляду на те, що людина – це істота, яка складається з душі та тіла, то найперше ми повинні навчитися молитися нашим тілом. На цьому наголосив Глава УГКЦ у новому випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе».

«Коли ми говоримо про тілесну молитву, то зазвичай маємо на увазі молитву словесну, а також наші молитовні жести чи поставу тіла», – зазначив Блаженніший Святослав і пояснив, що до словесної належить як молитва псалмами, так і текстами із молитовників.

Глава Церкви пояснив, у чому полягає важливість одного і другого виду словесної молитви. «Псалмоспівами Господь Бог начебто перетворює Боже слово на слово людини. А коли ми молимося псалмами, то начебто починаємо розмовляти з Богом божественною мовою, починаємо молитися Божим словом», – сказав Предстоятель. А молитвами з молитовників, за його словами, важливо молитися тому, що укладені святими людьми молитви можна назвати певним камертоном, який налаштовує на відповідну хвилю наше з вами серце. «Тому дуже добре і правильно молитися тими молитвами, які пропонує нам Христова Церква», – запевнив Отець і Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав також пригадав, що, крім слова, існує ще молитва жестів, літургійної постави чи інших тілесних вимірів. Наприклад, коли молимося молитвою покаяння, то в тілесний спосіб її висловлюємо жестом стояння на колінах або доземними поклонами.

Наприкінці відеокатехизи Архиєрей також відповів на запитання про те, як потрібно брати участь у Божественній Літургії, яка транслюється наживо. «Навіть, коли ми не можемо бути у храмі через якісь поважні перешкоди, то повинні своєю поставою тіла, своїми жестами, а навіть словами і співом молитися вдома так, ніби перебуваємо у храмі. Наприклад, зазвичай у храмі молимося стоячи, чинячи на собі знак святого хреста. У храмі співаємо разом слова молитви, яка лунає в імені цілої спільноти», – зазначив Глава Церкви.

«Своїм словом, навіть своїм тілом, прославляйте Господа Бога!», – закликав Блаженніший Святослав на закінчення катехизи.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія перших випусків присвячена темі молитви, зокрема змісту та способу. Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в ютубі або сторінці «Живого ТБ» у фейсбуку щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next