АКТУАЛЬНО

«Ці «об’явлення» стали причиною поділу внутрішнього життя ченців і черниць», − єпископи УГКЦ під час прес-конференції в Тернополі

Середа, 03 травня 2017, 18:05
Обов’язком церковної влади є дбати про чистоту віри, чистоту звичаїв, віри Божого люду, вірних, зокрема й монашества. Коли в 2004 році вперше стало відомо про певного роду «послання», «об’явлення» однієї із сестер Свято-Введенського монастиря, що в с. Великі Бірки на Тернопільщині, то Блаженніший Любомир, який в той час очолював УГКЦ, організував відповідні перевірки. Та одразу неможливо і не варто давати висновки. Тривалий час Церква приглядалася до цього явища.

Про це сказав владика Теодор (Мартинюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, під час прес-конференції, на якій було оприлюднено  Заяву Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з приводу «об’явлень» с. Марії Баран, які поширює о. Антоній Григорій Планчак.

«Такого роду канонічні візитації, перевірки, слухання членів тих монаших спільнот відбувалися у 2005, 2010, 2014 роках. А остання візитація відбулася у 2015 році на найвищому рівні, за участю трьох єпископів за дорученням Глави УГКЦ за згодою місцевого Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Василя (Семенюка). До вказівок церковної влади, на жаль, тодішні настоятелі не дослухалися», − додав владика Теодор.

Для остаточних висновків Глава Церкви послуговувався думками різних експертів, як з канонічного, так і з духовного боку. Він особисто спілкувався з деякими членами цих спільнот. «Після виважених висновків було прийнято рішення прийняти відповідні кроки Церкви, які торкаються життя монастирів у сфері цих «об’явлень», «послань». У 2016 році Глава Церкви скликав спеціальну комісію, яка фахово і детально вивчила труднощі в питання цих «об’явлень», − прокоментував владика Теодор.

Як розповів владика Михайло (Бубній), голова Комісії УГКЦ у справах монашества, ці «об’явлення» стали причиною поділу внутрішнього життя ченців і черниць. «Були групки монахів, які сприймали ці об’явлення, а були й ті, які не вбачали їх правдивими. Під час візитації трьох єпископів ми розмовляли із кожним членом цих монастирів. Ми зауважили й багато інших надуживань монашої дисципліни в них. Ці «об’явлення» суперечать науці Церкви, Святому Письму, доктрині віри», − підсумував владика Михайло.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next