АКТУАЛЬНО

«Царство Боже – це особливий вид стосунків між людьми», – Глава УГКЦ у відеокатехизі

Середа, 23 вересня 2020, 20:54
Царство Боже – це не їжа чи пиття, не якісь земні потреби чи способи співжиття. Це особливий вид стосунків між людьми. Це певні цінності, засади, життєві правила чи орієнтири. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ у новій катехизі, пояснюючи зміст другого прохання Господньої молитви – нехай прийде Царство Твоє.

У 19-й відеокатехизі із циклу «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» Предстоятель пояснив, що таке Боже Царство, і чому ми щоденно просимо про його прихід.

«Коли мовиться про Боже Царство, ми розуміємо, що це не якесь земне володарство, збудоване на взірець небесної моделі. Згідно зі священними текстами Святого Письма, Боже Царство – це присутність живого Бога серед свого народу», – зазначив Глава Церкви на початку катехизи. За його словами, лише тоді, коли Бог є серед свого народу, своїх людей, коли Він живе з ними, тоді така спільнота називається простором Небесного Царства.

Посилаючись на святоотцівську спадщину, Блаженніший Святослав також ствердив, що Небесним Царством є Ісус Христос, Його Божественна Особа. Адже «присутність в Ісусі Христі повноти божества серед людини є започаткуванням Божого Царства тут, на землі. Тому Христос каже до своїх учнів: "Царство Боже є між вами"».

Продовжуючи, Глава Церкви зауважив, що образ Царства Божого відрізняється від людського уявлення про царство: «У Царстві Божому не вживаються якісь репресивні механізми, воно не має певних структур».

«Царство Боже – це не їжа чи пиття, не якісь земні потреби чи способи співжиття. Це особливий вид стосунків між людьми. Це певні цінності, засади, життєві правила чи орієнтири», – наголосив Блаженніший Святослав і запевнив, що Царство Боже вже є між нами, але повний його вияв ми зможемо пережити лише тоді, коли Ісус Христос прийде вдруге у славі.

Далі Отець і Глава УГКЦ зазначив, що, просячи про прихід цього Божого Царства, «ми передусім просимо, щоби повнота Божої сили і присутності щоразу повніше об’являлася в житті віруючих людей – у нашому ставленні одне до одного, у наших стосунках, у наших звичаях, у тому, що нам подобається і чого ми цураємося, у тому, що ми передаємо своїм нащадкам як дорогоцінну перлину християнської культури, і в тому, чого вчимо їх за всяку ціну цуратися і оминати».

«Нехай прийде царство Твоє – це прохання про поширення простору миру, справедливості і справжньої любові серед людей нашого історичного моменту. Тому наші стосунки одне з одним виявляють присутність цього Царства. Усвідомлюючи, що ми є недосконалі, слабкі люди, просимо Господа, щоб через нас і наше життя Царство Боже виявлялося і поширювалося», – пояснив Блаженніший Святослав, посилаючись на слова святого Кипріяна Карфагенського.

Наприкінці катехизи Глава УГКЦ зауважив, що сьогодні ми живемо у період між першим і другим приходом Ісуса Христа, і що святим християнським подвижницьким життям, своєю працею і молитвою, боротьбою з гріхом ми прикликаємо, наближаємо прихід повноти Небесного Царства. «Своїми молитвами ми не тільки ісповідуємо, а й здійснюємо, поширюємо новизну стосунків між людьми, будуємо Небесне Царство і кличемо: "Прийди, Господи Ісусе"», – сказав Блаженніший Святослав.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія наступних декількох випусків буде присвячена поясненню молитви «Отче наш». Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next