АКТУАЛЬНО

Церква Святих Сергія і Вакха в Римі - найстаріша українська "амбасада" в Європі

Понеділок, 19 травня 2014, 15:15
Сюжет «Живого.ТБ» про одну з найдавніших українських святинь поза межами нашої держави: храм Святих Сергія і Вакха.

Неподалік од римського Колізею, на гамірній площі Мадонна деі Монті, знаходиться зовні непримітний український храм. За пишними римськими базиліками його розгледіти важко, однак головна суть - у захопливій історії. 

Після підписання в 1596 році Берестейської унії, якою було відновлено єдність Київської Церкви із римським Апостольським Престолом, для української Церкви виникла потреба мати свого постійного представника при Апостольській Столиці. У 1626 році київський митрополит Йосиф Велямин (Рутський) відправив до Рима свого першого прокуратора – священика Миколу Новака.

Після його смерті прокуратором у Вічному місті став єпископ Рафаїл Корсак, який за дорученням Митрополита Рутського від імені всього народу просив Папу надати українцям храм, який став би осідком прокураторів і гостинним домом для паломників. У 1641 році Папа Урбан VIII (1623-1644 рр.) своїм декретом передав церкву Святих Сергія та Вакха київським митрополитам. Папа Климент IX у 1667 році надав цьому храму повний відпуст.

Див.також: веб-сторінка української парафії Святих Сергія і Вакха та ікони Жировицької Богородиці

Сьогодні церква Святих Сергія та Вакха та ікони Жировицької Богородиці є парафіяльним храмом для українців-католиків візантійського обряду Римської єпархії. З новою хвилею української еміграції в 90-х роках XX століття роль храму в духовному житті українців посилилася. У церкві щодня звершують богослужіння, тут вирує активне парафіяльне життя. 

Джерело: zhyve.tv

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next