АКТУАЛЬНО

У бібліотеці академії Івана Золотоустого зберігається книжковий фонд митрополита Андрея Шептицького

П'ятниця, 20 листопада 2020, 13:05
Ця колекція унікальна тим, що не має аналогів.

У 1907 році в Станіславівській (нині Івано-Франківській) семінарії імені святого священномученика Йосафата було засновано богословську бібліотеку. Її першим меценатом був владика Андрей Шептицький.  Прийшовши на Станіславівську кафедру, він передав для семінарії особисту бібіліотеку великої вартості, зобов’язавшись щорічно офірувати п’ятсот крон на поповнення бібліотечного фонду.

Сьогодні у бібліотеці Івано-Франківської академії Івана Золотоустого зберігають унікальну збірку стародруків, окремим із яких понад пів тисячоліття. Ці старовинні видання – з колекції Андрея Шептицького.

Ще на початку ХХ століття він чітко прописав обов’язки читачів і бібліотекарів та умови зберігання літератури.

«Коли митрополит Андрей Шептицький став єпископом, вирішив подарувати Станіславівській єпархії власну бібліотеку великої вартості. За документом вказано, що кількість книг становила 3871 примірник, а також додано 3600 волюменів – це пергаментні сувої», – каже директорка бібліотеки Івано-Франківської академії Івана Золотоустого п. Іванна Стрихар.

Останні зникли ще у радянські часи, не дорахувалися бібліотекарі і частини книг. Але левова частка фонду збереглася.

Сьогодні у колекції майже три тисячі стародруків. Найбільш унікальні – інкунабули. Видання створені від початку книгодрукування до 1500 року.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами http://ugcc.if.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next