АКТУАЛЬНО

У Чернівцях розпочали святкування двохсотлітнього ювілею катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці

Понеділок, 01 червня 2020, 14:47
31 травня 2020 року виповнилося 200 років з часу посвячення наріжного каменю на місці будівництва катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці в Чернівцях. Чернівецький деканат Української Греко-Католицької Церкви був заснований у 1814 році, а храм розпочали будувати лише через шість років. Завершили будівництво і освятили церкву 10 червня 1821 року.

Двохсотлітній ювілей собору відзначатимуть протягом року – до 10 червня 2021 року. За цей час при катедрі планують збудувати катехитичний центр для навчання молоді, дітей і студентів. «До карантину ми мали чотири групи по сорок-п’ятдесят дітей і навчання проходило в одному класі. А ми хочемо там зробити чотири класи, поставити великий конференц-зал для зустрічі з парафіянами, пасторальними радами. Ми маємо сім спільнот при катедрі, з якими немає де зустрітися. Крім того, плануємо маленьку трапезну», – розповів Чернівецький єпископ Йосафат Мощич  у спецвипуску телепередачі «Інтерв’ю з духівником», на каналі «ТВА», з нагоди двохсотлітнього ювілею катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці.

Владика поділився із журналістом «ТВА» й іншими мріями, які панують зреалізувати в рамках ювілею, а це зробити більш відкритою площу перед входом у храм – поставити лавочки, забрати загорожу, провідати місця зруйнованих греко-католицьких храмів на Буковині, видати шематизм.

«П’ята думка – запросити митрополита Івано-Франківського Володимира та Патріарха Святослава, щоби приїхали з пастирським візитом на завершення святкування до нашої катедри, а відтак – просити Папу Римського, щоби коронував нашу чудотворну ікону. Є така гарна нагода, оскільки ікона є не тільки покровителькою нашої єпархії, а й всієї Буковини», – сказав владика Йосафат.

Чудотворна ікона Чернівецької Божої Матері «Надія Безнадійних» є чи не найбільшою цінністю у храмі.  До речі, після її нещодавньої реставрації з'ясувалося, що іконі не двісті років (як вважали раніше), а чотириста.  

До слова, зараз у Чернівецькій єпархії двадцять п’ять парафій, де служать двадцять три священники та один диякон. Також семеро хлопців навчаються в семінарії, по завершенні якої планують повернутися до Чернівців.

 Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://ugcc.cv.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next