АКТУАЛЬНО

У Хмельницькому урочисто проголосили створення Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ

Неділя, 07 лютого 2016, 16:31
7 лютого в храмі Різдва Преcвятої Богородиці УГКЦ, що в Хмельницькому, відбулася історична подія – проголошення Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ.

З цієї нагоди відбулася урочиста Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав разом із владиками Синоду Єпископів УГКЦ, за участю Архиєпископа Клаудіо Гуджеротті, Апостольського нунція в Україні. 

Під час Богослужіння, перед проповіддю, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, урочисто зачитав Декрет про проголошення. У документі подається докладний історичний екскурс цієї єпархії. «Досвід пастирського служіння на цих теренах засвідчив, що для кращої духовної опіки наших вірних, розвитку тривких основ для оновленого життя повіреної нам пастви та з огляду на нові обставини є необхідним створення нової єпархії», - ідеться в ньому.

Територія новоствореної єпархії простягається на Хмельницьку область і вона належатиме до Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ. Осідком Єпархіального єпископа Кам’янець-Подільської єпархії буде м. Хмельницький.

«Ми це здійснили на славу Божу та спасіння повірених нам душ. Заохочуємо дорогих у Христі наших братів і сестер приєднатися до служіння Христовій Церкві і творити всі разом союз любові, як свідчення перед усім світом на славу Отця нашого, що на небесах», - закликають єпископи.

У проповіді Глава УГКЦ пояснив, для чого Церква проголошує нові структури, відкриває нові єпархії, будує нові храми, засновує нові єпископські осідки. «Бо Церква продовжує «рух Бога» і Його любові до людини. Бог хоче бути близько до нас. Рух зближення Бога до людини, можливість отримати Боже милосердя через Сповідь та Святе Причастя, можливість живого спілкування зі священиком, зокрема з єпископом, рухає Церкву в її пастирській турботі за спасіння душа», - пояснив він. Церква виконує те завдання, яке доручив Христос своїм апостолам, - «йти і навчати всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа». «Погляньте, скільки пастирів Церкви сьогодні прийшли до Хмельницького, засвідчуючи прихід Христа! Наш прихід засвідчує велику Божу любов і милосердя до кожного із вас», - наголосив проповідник.

Блаженніший Святослав подякував усім, що були свідками і служителями Божого милосердя упродовж новітньої історії Церкви. «Особливо згадуємо працю і посвяту Митрополита Василя. Не один рубець на його серці закарбований через його невтомне апостольське служіння на Поділлі. Я вдячний священикам, духовенству та монашеству, яке невтомно тут працює і є апостолами Божого милосердя. Особливо дякую братам-семінаристам Тернопільської духовної семінарії, які знають, що означає будувати храм, як спільноту через катехитичну працю, діла милосердя, і також знають, як за один місяць можна збудувати Господній храм», - промовив Предстоятель Церкви.

Блаженніший Святослав зазначив, що подія проголошення Кам’янець-Подільської єпархії «увінчена столітніми змаганнями УГКЦ за утвердження єпископського осідку на цій землі в день пам’яті учителя Східної Церкви - Григорія Богослова». Григорій Богослов записаний у триптихах як Архиєпископ Царгорода. «Його слово про те, хто такий богослов, про Божество Сина Божого і Духа змінило Церкву й місто. Ми вважаємо його еталоном істинності вчення про Пресвяту Трійцю. Я прошу сьогодні, щоб цей Отець та Учитель Церкви  став покровителем та патроном цієї нової єпархії. Щоб ми вміли молитися і так глибоко були поєднані з Богом, як й Григорій Богослов. А потім так істинно та щиро проповідувати єдиного Бога в Трьох Особах, як і воскресив православну віру в Царгороді», - додав наприкінці Глава УГКЦ.

Департамент інформацію УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next