АКТУАЛЬНО

У Києві презентували фотодокументальну виставку «Андрей Шептицький великий незнаний»

Вівторок, 27 жовтня 2015, 17:07
В столиці України 27 жовтня 2015 року в Будинку вчителя презентували вражаючу фотодокументальну виставку, присвячену митрополиту Андрею Шептицькому.

Цим заходом урочисто розпочали святкування на державно-церковному рівні тижня митрополита Андрея Шептицького в Києві.

У відкритті заходу взяли участь: владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, Ігор Кулик, директор Галузевого державного архіву СБ України, та Ярослав Файзулін, який урочисто провадив дійство і який є також співавтором даної виставки, а також запрошенні гості, котрі прибули щоб узяти участь в цій події.

«Така постать повинна бути знаною і відомою на території всієї України!» - цими словами, маючи на увазі Великого митрополита Андрея Шептицького, розпочав захід відомий історик та публіцист Володимир В’ятрович. Він також зазначив, що цією подією розпочато низку заходів, якими в Києві та по всій території України, цього тижня вшановуємо Великого сина українського народу. «Попри Його велич, попри те, що це одна з ключових постатей історії України минулого - ХХ століття, для багатьох українців він залишається досі незнаний. У цьому є певний докір до нас - істориків, що не зробили достатньо, для того, аби ця постать була відома», - зазначив науковець. «Сторінки з життя митрополита Андрея Шептицького - це приклад того, як можна прожити його достойно і гідно, навіть у вкрай несприятливих умовах…», - наголосив пан Володимир. Далі було ще раз зазначено, що в Україні про митрополита Андрея Шептицького знають ще досі дуже мало осіб, тому, за словами доповідача, ця виставка є лише першим кроком для того, щоб в Україні багатьом людям було відомо про Великого митрополита. «Певні кроки для цього ми будемо робити вже цього тижня, у рамках тижня Митрополита Андрея Шептицького в Києві», - зазначив Володимир В’ятрович.

Зі словом до присутніх звернувся Єпископ-помічник Київський Йосиф (Мілян). На початку промови архиєрей пригадав відому цитату Митрополита Андрея: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою й невтомною працею любіть Україну». Опісля єпископ подякував усім, хто посприяв тому, щоб інші могли пізнати та наслідувати Великого митрополита – українця, який всебічно любив і працював для України: «Утверджуючи євангельські засади серед рідного народу, він (Андрей Шептицький) не тільки проповіддю, не тільки посланнями, але дієвою своєю благословенною рукою любив Україну. Він адекватно реагував на Голодомор в Україні, він справді дієво пробував зберегти Божу заповідь «Не убий»… Він єдиний Архипастир, єдиний Митрополит у Європі, який відважився написати провідникові німецьких нацистів про те, що не можна вбивати людське життя… Навіть більше, сьогодні є живі свідки – діти львівського рабина, які мешкають у Нью-Йорку і які є свідками його дієвої віри, яка чітко проявлялася у збереженні людського, єврейського життя», - зазначив владика.

Ведучи далі, архиєрей зауважив: «Митрополит Андрей, розвиваючи спасення людського роду, проголошуючи Христову Благовість, справді будував рідну українську хату…» Владика нагадав слова президента України, сказані у Львові на відкритті пам’ятника Андрею Шептицькому: «Україна була там, де була Українська Греко-Католицька Церква», до цієї ідеї митрополит Андрей доклався якнайбільше!» - висловився владика, а продовжуючи, ще раз повторив: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою й невтомною працею любіть Україну!». Такі актуальні сьогодні для нас ці слова… так хочеться, щоб вони запали нам глибоко в душу, щоб через це ми хоча б малий відсоток зробили з того, що зробив для України і для Царства Божого наш Великий митрополит Андрей», - завершуючи, наголосив єпископ.

На завершення заходу було детальніше представлено експонати виставки, під час чого автор презентував окремо кожен стенд і розповідав про ще маловідомі епізоди з життя митрополита Андрея Шептицького.

Зазначимо, що виставка триватиме до 3 листопада, після чого буде експонована та доступна до огляду в різних містах України. Виставка складається з 16 стендів, кожен з яких має свою назву та розповідає про вражаючі маловідомі факти з життя праведного Митрополита.

Прес-служба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next