АКТУАЛЬНО

У новоствореному Екзархаті для українців-католиків візантійського обряду в Італії проведуть перший Екзархальний собор

Середа, 02 грудня 2020, 16:41
11 та 15 грудня 2020 року в Апостольському екзархаті для українців-католиків візантійського обряду в Італії відбудеться Екзархальний собор на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ».

Протягом двох днів делегати з усіх регіонів Італії, де перебувають українські спільноти, будуть роздумувати та давати конкретні пропозиції щодо цієї тематики.

З огляду на ситуацію, пов’язану з пандемією та карантином, задля безпеки учасників Собор проводитиметься і режимі онлайн у зумі.

Підсумком роботи Собору стане написання Резолюції, яку розглядатимуть вже учасники Патріаршого собору, що відбудеться у Львові влітку 2021 року.

Історична довідка

Апостольський екзархат для українців візантійського обряду в Італії

Пригадуємо, що 14 січня 2003 року папа Іван Павло II схвалив вибір і рішення Синоду Єпископів УГКЦ та призначив преосвященнішого владику Гліба Лончину першим апостольським візитатором для українців-греко-католиків в Італії, з осідком у Римі, при храмі Святих мучеників Сергія і Вакха. Його наступником 7 січня 2009 року папа Римський Венедикт XVI призначив преосвященнішого владику Діонісія Ляховича. Своє служіння апостольський візитатор виконував у тісній співпраці з місцевими італійськими єпископами, які мають у своїй єпархії громади вірних греко-католиків та їхніх душпастирів.

11 липня 2019 року Папа Франциск створив Апостольський екзархат для українців-католиків візантійського обряду, які проживають в Італії, і призначив апостольським адміністратором вакантного осідку кардинала Анджело де Донатіса, генерального вікарія Римської дієцезії.

24 жовтня 2020 року Святіший Отець Франциск припинив мандат апостольського адміністратора вакантного осідку в особі кардинала Анджело де Донатіса і призначив апостольським екзархом для українців-католиків візантійського обряду, які проживають в Італії, преосвященного владику Діонісія Ляховича, ЧСВВ, дотеперішнього делегата цієї церковної структури, та 7 січня 2009 року апостольського візитатора для українців візантійського обряду в Італії. Катедральним храмом та осідком Апостольського екзархату є парафіяльний храм Святих Сергія і Вакха в Римі.

Присутність українських віруючих греко-католиків в Італії налічує більше двадцяти років тому. На сьогодні (2020) кількість вірних досягла понад 120 тисяч, розділених на 152 громади, якими опікуються 65 священників. Ця церковна територіальна одиниця (Екзархат) охоплює всю територію Італії.

Секретаріат Екзархального собору


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next