АКТУАЛЬНО

У різдвяному посланні Папа Франциск побажав, щоби припинення вогню та діалог привели до миру в Україні

П'ятниця, 25 грудня 2020, 13:53
Нехай Син Всевишнього підтримає зусилля міжнародної спільноти та залучених країн у дотриманні припинення вогню в Нагірному Карабасі, як також у східних регіонах України, та сприянні діалогові, як єдиному шляху, що веде до миру та примирення. Про це сказав Святіший Отець Франциск у різдвяному посланні, яке він виголосив під час традиційного благословення «Urbi et Orbi». З огляду на карантинні обмеження, різдвяне благословення Папа уділив з ватиканської зали Благословень за посередництвом відеотрансляції.

«Я б хотів донести до усіх повідомлення, яке Церква звіщає у цьому святі: "Хлоп’ятко нам народилося, сина нам дано". Народилося хлоп’ятко: народження завжди є джерелом життя, це життя, яке розквітає, це обітниця майбутнього. А це Хлоп’ятко, Ісус, "народилося для нас": для "нас" без меж, без привілеїв і виключень», – розпочав своє різдвяне слово Папа Римський.

Завдяки цьому Дитятку, за словами Святішого Отця, кожен з нас може називати Бога батьком, татом, і всі ми – називати один одного і реально бути братами: з усіх континентів, якої б це не було мови та культури, з нашими ідентичностями та відмінностями, проте всі ми є братами та сестрами.

«В цей історичний момент, позначений екологічною кризою та серйозними порушеннями економічної та соціальної рівноваги, загостреними пандемією коронавірусу, ми більше, ніж будь-коли раніше, потребуємо братерства. І Бог пропонує його нам, даруючи Свого Сина Ісуса: не братерство, побудоване з гарних слів, абстрактних ідеалів, розпливчатих почуттів. Ні. Але братерство, що ґрунтується на дійсній любові, здатній зустріти іншого, відмінного від мене, спів-страждати з його терпіннями, наблизитися та подбати про нього, навіть якщо не належить до моєї родини, етносу, релігії; хоч відрізняється від мене, але це Божа дитина, мій брат, моя сестра. І це стосується також стосунків між народами та країнами: всі брати та сестри.», – підкреслив Святіший Отець.

Папа Римський звернув увагу у своєму посланні на ті регіони світу, які найбільше потерпають від війн та різного роду катастроф. Серед таких – Сирія, Ірак, Ємен, Близький Схід та Східне Середземноморя, Лівія, Ліван, Нігер та Нагірний Карабах, Буркіна Фасо, Малі, Ефіопія та Кабо Дельгадо, Мозамбік, Нігерія, Камерун та Південний Судан, Чилі, Венесуела і Північна Америка, Філіппіни та В’єтнам, народи рохінджа та країни, які бачили народження Спасителя, – Ізраїль та Палестина.

Наступник апостола Петра не забув і про Україну: «Нехай же Син Всевишнього підтримає зусилля міжнародної спільноти та залучених країн у дотриманні припинення вогню в Нагірному Карабасі, як також у східних регіонах України, та сприянні діалогові, як єдиному шляху, що веде до миру та примирення».

Народжене Хлоп’ятко, за словами Папи, сповіщає нам, що останнє слово не є за болем і злом. «Змиритися з насильством і несправедливістю означало б відкинути радість і надію Різдва», – наголосив він.

Наприкінці Святіший Отець звернувся до сімей, пригадавши, що Син Божий, коли народився у тілі, освятив сімейну любов. «Нехай же для всіх Різдво стане нагодою наново відкрити сім’ю як колиску життя та віри, місце гостинної любові, діалогу, прощення, братерської солідарності та спільної радості, джерело миру для всього людства».

Опісля Папа Франциск за допомогою теле- та радіотрансляції уділив вірним традиційне різдвяне благословення «Urbi et Orbi».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next