АКТУАЛЬНО

У Вінниці постане філософський пам’ятник Блаженнішому Любомиру Гузару: усе залишив і вийшов уперед

Четвер, 28 травня 2020, 12:03
У Вінниці з ініціативи о. Григорія Рогацького, настоятеля храму Покрови Пресвятої Богородиці у Вінниці, постане пам’ятник світлої пам’яті Блаженнішому Любомирові Гузару. Скульптори вже розпочали роботу над проєктом.

Як розповів о. Григорій у ранковій програмі «Новий день» Українського радіо «Вінниця», на ескізі пам'ятника впадає в око простота, яка була властива Блаженнішому Любомирові. За задумом, Любомир Гузар буде зображений на повний зріст, вдягнений у камізельку поверх підрясника та опертий на палицю. Поряд із ним стоїть колона.

«Це вияв чогось непорушного, образ Церкви. На колоні є митра і одяг, що спадає... Це є при ньому, але залишене. Тобто це символізує його адекватність і розуміння ситуації. Він свідомо зрікся уряду і теплою рукою передав владу своєму наступникові. Скульптура показує, що він все залишає і виходить наче вперед із мудрістю, яку подарував йому Господь, і у своїй простоті, спираючись на палицю, як мудрець. Його погляд звернений до небес, щоби цю свою простоту приносити людям…» – розповів ініціатор проєкту.

Авторами пам'ятника стали два українських скульптори –Олесь Сидорук і Борис Крилов. 

Він розповів, що шукаючи митру (головний убір єпископа. – Ред.), скульптори зіштовхнулися з певними труднощами. «З'ясувалося, що за життя Блаженніший Любомир роздав усі свої митри. І коли помер, то була проблема, з якою митрою його поховати. Тобто він не прив'язувався до матеріальних речей, навіть до тих, які здавалося б, важливі для єпископа. На мою думку, у цьому проявляється величина великих людей. Вони не прив'язуються ні до чого, крім Бога», – сказав о. Григорій.

За словами священника, ідея пам'ятника у Вінниці Блаженнішому Любомиру виникла не просто так. «Він двічі був у Вінниці, і це щоразу вражало, бо приходили на зустріч з ним люди, які взагалі не мали стосунку до УГКЦ… Крім того, батько Любомира Гузара, коли служив у лавах Української Галицької Армії, побував на Вінниччині».

Це буде духовний пам'ятний, виявлений у бронзі, каже священник.

Загалом виготовлення скульптури коштує 37 тисяч доларів. «Ми вже зібрали 10 тисяч. І 5 березня ці кошти ми вже передали скульпторам і вони вже почали роботу над пам'ятником. Решту коштів ми ще шукаємо», – зазначив о. Григорій Рогацький.

Проте, як висловився священник, тут не йдеться про кошти як такі. «Нам потрібне оживлення думки про Блаженнішого Любомира Гузара. Ми не хочемо просто створити йому пам'ятник. Ми хочемо, щоби мудрість, яку він нам залишив, допомагала людям зростати у святості», – сказав він.

За його словами, до збору коштів долучаються навіть люди, які не мають жодного стосунку до УГКЦ. А деякі кажуть, що пізнали Українську Греко-Католицьку Церкву саме через Любомира Гузара.

Визначеного місця ще немає. Отець закликає місцеву владу і людей доброї волі долучитися до вибору місця. Бо це місце має бути гідне, підкреслює священник.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next