АКТУАЛЬНО

«Уповноваження опозиції на переговори з Президентом засновувалося на авторитеті Церков…» - Глава УГКЦ

Неділя, 26 січня 2014, 23:10
«Зустріч ВРЦіРО з опозицією була результативною. Саме під час неї ми дістали тривожну інформацію про те, що з хвилини на хвилину готується криваве захоплення КМДА з боку правоохоронців. Це означало, що має розпочатися кривава розправа над Майданом. Ми не могли спокійно на це реагувати, тому наполягли, щоб представники опозиції негайно вирушили до Президента», - про це сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в ефірі 5 каналу.

Така настирливість, за словами Глави Церкви, певною мірою розгубила опозиціонерів, бо вони вважали, що не мають належного мандату від Майдану, щоб продовжувати переговорний процес, із якого вони нещодавно вийшли.

«Вони вважали, що їм необхідно було найперше вийти на Майдан. Та ми всі одностайно сказали, що їм потрібно йти до Президента, а на Майдані будемо ми. У ту мить Господь нас почув, бо опозиціонери в нашій присутності зв’язалися з Главою держави», - продовжив Предстоятель УГКЦ.

Коли ж очільники Церков та релігійних організацій України вийшли на Майдан, то перше запитання, яке вони поставили мітингувальникам, - хто з них  вірить у Бога. Увесь Майдан підніс свої руки. Також церковники питали «майданівців», чи вони довіряють представникам Церков, на що останні висловили свою довіру. А третє запитання стосувалося того, чи уповноважують мітингувальники опозицію на переговори з Президентом.

«Цей момент був делікатним, оскільки це уповноваження опозиції засновувалося на авторитеті Церков. Церковники взяли на себе відповідальність, щоб мало не змусити опозиціонерів продовжити цей діалог. І коли протестувальники усвідомили, що їхні душпастирі у такий спосіб захистили цього дня їхнє життя, то почали скандувати «дякуємо», - розповів він.

Ці перемовини всіх здивували, проте, на переконання очільника УГКЦ,  висновки робити ще рано. Те, що вдалося вибороти ще один день миру і бодай ще на одну ніч зупинити кровопролиття, стало маленькою перемогою. «Я вдячний усім, що тоді перебували на Майдані, і в такий спонтанний  усенародний спосіб виявили довіру до Предстоятелів Церков і релігійних організацій», - додав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next