АКТУАЛЬНО

«Великий покаянний канон Андрея Критського — це велика сповідь людської душі!» — Глава УГКЦ

Четвер, 22 березня 2018, 14:18
Покаянний канон Андрея Критського — це та велика сповідь, яка спонукає кожну людину з усієї глибини свого серця і душі прохати Всевишнього про милосердя та прощення. Проте не слід забувати, що отримати ці великі дари можна завдяки постійній праці над собою для здорового духовного життя.

Такі слова сказав Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви до вірних у середу, 21 березня, наприкінці Утрені з покаянним каноном Андрея Критського. Богослужіння відбулося в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

«Не часто в храмі можна почути переспів усього Святого Письма, починаючи від сотворення світу і закінчуючи страстями, смертю і воскресінням нашого Спасителя. Сьогодні в Патріаршому соборі чули переспів Божого Слова. Цей Великий покаянний канон Андрея Критського є великою сповіддю людської душі, яка відкриває перед небом і землею, а найглибше перед своїм Спасителем, усі потаємні закутки свого серця й душі з єдиним проханням: “Боже, помилуй мене!”», — зазначив Предстоятель УГКЦ про особливість цієї події.

Окрім цього, Глава Церкви подякував усім за духовну працю та за кожен поклін, який був щедро принесений Небесному Отцю в цей вечір.

«Я хочу вам побажати, щоб Боже Слово, яким ми сьогодні молилися і яке слухали, — створило у вашій душі все те, що ми нещодавно чули, і зворушило наше серце для покаяння. Нехай Боже Слово допоможе нам покаятися перед Господом, а найважливіше — отримати від Нього дар прощення, зцілення наших гріхів і немочей. Велике вам спасибі! Нехай Господь буде милосердний до кожного з нас!» — побажав наостанок Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, що канон Андрія Критського називається великим, оскільки він є найбільшим з усіх богослужбових канонів (налічує близько 250 стихів, а звичайні канони — близько 40 стихів). Саме Великий покаянний канон є найбільш відомим з написаних святим. Він використовується під час Великого посту. У перший тиждень посту (з понеділка по четвер) на повечір’ї читають частини канону, а повністю — у четвер п’ятого тижня на Утрені (у парафіяльній практиці служиться напередодні ввечері). Утреня з каноном Андрея Критського — це особливе покаянне богослужіння, яке служать один раз на рік. У його основі — діалог душі, що страждає та кається через безліч своїх прогрішень, із всемилостивим Богом, який єдиний може подати їй прощення.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next