АКТУАЛЬНО

«Виявляючи милосердя до інших, ми наслідуємо милосердя нашого Небесного Отця», – владика Василь Тучапець

Вівторок, 09 листопада 2021, 18:21
14 листопада уже вп’яте відзначатиметься Всесвітній день бідних. Владика Василь Тучапець, голова Відділу соціального служіння УГКЦ, нагадує про зміст цього дня і необхідність підтримувати потребуючих повсякчас, особливо тепер, у важкі для багатьох часи.

Всесвітній день бідних встановив Папа Франциск у 2016 році на завершення Року Божого милосердя, звернувшись до всіх християн і людей доброї волі з посланням, щоб звернути увагу на потреби бідних людей.

Цьогорічне послання Папи Франциска до Дня бідних називається «Бідних завжди маєте з собою» – слова взяті з Євангелія від Матея, 26, 1-13.

Читайте також Послання Папи Франциска на Всесвітній день бідних «Бідних завжди маєте з собою»

Владика Василь Тучапець пояснює, у чому сенс цих євангельських слів у День тих, хто потребує підтримки і милосердя, особливо у нинішні важкі для багатьох часи:

«Чому Папа обрав саме ці слова з Євангелія? Найперше, він хотів звернути увагу на те, щоб ми розпізнавали бідних у світі, бачили їх. Папа обрав слова, з якими Христос звернувся до апостолів. Коли під час Його останньої вечері з апостолами прийшла жінка і дорогоцінним миром намастила голову Спасителя, апостол Юда сказав: "Навіщо таке марнотратство? Це миро можна було б продати і гроші роздати бідним!" І Христос сказав апостолам: "Лишіться тої жінки – вона зробила добре діло для мене, вчинила те на похорон мій. Бідних же завжди маєте з собою". Саме в цей момент сам Христос був Тим, хто потребував милосердя. Папа звертає нашу увагу на те, щоб кожен із нас у своєму житті намагався розпізнавати людей, які є у великій потребі, вміти їх бачити».

Папа Франциск у своєму посланні говорить, що ми повинні змінювати свою ментальність – не бути байдужими до людей потребуючих, бути відкритими до їх потреби і з турботою та милосердям ставитися до них.

«Папа також говорить про милостиню і справедливий розподіл, – звертає увагу владика Василь. – Папа каже: милостиня – це коли щось даємо людині у потребі час від часу. Але набагато важливіше – змінити ментальність загалом, ділитися матеріальними благами з потребуючими людьми повсякчас, щоб нерівний розподіл цих благ між людьми був більш справедливим. Щоб ми давали потребуючим не лише поодиноку милостиню, але щоб людина заможна повсякчас ділилася своїм достатком з тими, хто є у потребі. Таким чином, каже Папа Франциск, ми зможемо протидіяли культурі егоїзму і байдужості, виявляти милосердя».

Минулого року Глава УГКЦ Блаженніший Святослав оголосив акцію – чи, швидше, рух – «Нагодуй убогого». Ця акція від початку замислювалася як тривала і тягла у часі, не приурочена лише до якогось одного дня. При кожній парафії УГКЦ утворилися «куточки милосердя», куди люди приносять необхідні для потребуючих речі, продукти, одяг.

«Ми знову нагадуємо про це і заохочуємо наших вірних відгукнутися на цей заклик Глави нашої Церкви – підтримати тих, хто у скруті і не має навіть необхідного. Ми також збираємо кошти на ліки для тих, хто не має можливості їх купити», – каже владика.

Блаженніший Святослав заохочує парафії закуповувати кисневі концентратори і, за потреби, давати їх у користування людям, які захворіли і перебувають на лікуванні вдома.

Владика Василь Тучапець також нагадує: 14 листопада – це і Всеукраїнський день молитви за сиріт:

«У цей день ми молимося за те, щоб ці діти відчували милосердну руку і присутність Бога у їхньому житті. Молимося за батьків, які беруть сиріт на виховання. Така опіка і виховання – дуже важливий вияв милосердя до цих дітей, для того, щоб вони також відчули тепло батька і матері».

«Підсумовуючи своє звернення, хочу ще раз заохотити і закликати всіх – духовенство і вірян – взяти активну участь відзначенні цих днів. Нехай кожен із нас і своєю молитвою, і конкретними вчинками і діями допоможе людям, які є в потребі. Так ми виконуємо слова нашого Спасителя, який каже – "Будьте милосердні, як Отець ваш є милосердним". Виявляючи милосердя до інших людей, ми наслідуємо милосердя нашого Небесного Отця, і самі від Нього маємо і милосердя, і милість. Те, що робимо для людини убогої чи потребуючої, ми робимо немовби самому Христові: "Все, що ви зробили одному з моїх братів найменших, ви Мені зробили". І Він віддячує нам – Божою підтримкою і допомогою, Своєю благодаттю і благословенням», – завершує своє звернення владика Василь.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next