АКТУАЛЬНО

Владика Гліб (Лончина): "Ми хочемо, щоб 125-річний ювілей з дня народження Йосифа Сліпого розбудив цікавість і бажання пізнати патріарха, його постать та ідеї"

Середа, 15 лютого 2017, 14:43
Ми хочемо, щоб 125-річний ювілей з дня народження патріарха Йосифа Сліпого розбудив цікавість і бажання українців пізнати його надзвичайну постать та ідеї. Про це заявив владика Гліб (Лончина), Єпископ єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні та Апостольський візитатор для українців греко-католиків Ірландії під час прес-конференції з нагоди 125-ліття з дня народження патріарха Йосифа Сліпого.

“Гасло цього ювілею – “Патріарх Йосиф Сліпий – знайомий і незнаний”. Знайомий, бо дуже багато людей про нього чули, читали, можливо, навіть знали його, але значною мірою він ще є не знаний у багатьох колах України, навіть у нашій Церкві.  Ми хочемо, щоб цей ювілей розбудив цікавість і бажання пізнати патріарха, його особу і його ідеї. Блаженніший Любомир говорить, що треба наслідувати патріарха Йосифа, а щоб наслідувати - потрібно його знати його, читати його твори”, - зазначив владика Гліб.

Як голова оргкомітету з відзначення 125-ліття з дня народження патріарха Йосифа Сліпого, єпископ розповів про особливості святкування ювілею і заходи, які відбудуться. “Ювілейні святкування будуть зосереджуватися на Святих Літургіях, які будуть служитися”, - сказав владика Гліб. Також він повідомив, що 17 лютого, у день народження патріарха, у селі Заздрість на Тернопільщині розпочнуться ювілейні урочистості в Музейно-меморіальному комплексі “Рідна хата”. “У його селі, при хаті, де він народився, буде служитися Свята Літургія. Приїде Блаженніший Святослав, наші владики, священики і вірні, щоб відзначити цю дату. В інших катедрах і парафіяльних церквах також будуть святкування. Крім того, низка заходів відбудеться 7 вересня – у день, коли помер патріарх. Протягом року проходитимуть  різні академії для підкреслення того, що патріарх Йосиф – це людина, яка багато внесла в українську культуру, насамперед духовну, але також і народну. Рівно ж відбуватимуться різні наукові та науково-популярні конференції, зустрічі. Мета всіх цих заходів – пізнати цю надзвичайну постать, популяризувати особу патріарха Йосифа”, - розповів єпископ.

Відтак проректор Українського католицького університету, координатор наукової програми відзначення Ювілейного року патріарха Йосифа Олег Турій відзначив, що патріарх Йосиф Сліпий вдало і вміло поєднував своє душпастирське служіння і служіння науці.  “Мене здивувало, коли я  прочитав у спогадах, що патріарх Йосиф, будучи школярем, не знав, що вибрати: він хотів бути священиком і водночас хотів займатися наукою. І саме митрополит Андрей Шептицький зміг його переконати, що ці два служіння можна поєднати”, - зазначив Олег Турій.

Ірина Ясінська-Ґрейвз, активістка мирянського Патріархального руху, колишня співпрацівниця патріарха Йосифа, поділилася своїми спогадами про патріарха.  “У США була велика небезпека для нашої Церкви, що буде тотальна асиміляція чи з Українською Православною Церквою чи Римо-Католицькою. Бо не було лідера. А з приїздом Блаженнішого Йосифа все змінилося. Він зумів своєю постаттю нас всіх з’єднати. Це була свята людина, хоча він не проголошений святим. Це постать ісповідника віри, мученика за нашу Церкву”, - розповіла пані Ясінська-Ґрейвз.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next