АКТУАЛЬНО

«У святі Хрещення ГНІХ Христос реально входить у світ…» - владика Венедикт

Понеділок, 19 січня 2015, 11:37
19 cічня Церква святкує подію Хрещення ГНІХ у ріці Йордан, а також Богоявлення. А напередодні, 18 січня, усі християни сідають за останню Святу вечерю. Про це розповідає владика Венедикт, голова Патріаршої комісії УГКЦ.

Христос рождається! Преосвященний владико, а чому Іван Хреститель святив самого Ісуса в ріці Йордан?

Славімо Його! Це Хрещення стосується радше покаяння. Люди, які хотіли змінити своє життя і покаятися, приходили до святого Івана і він їх хрестив. Хреститель їх омивав водою, що в східних народів було знаком очищення. Постать Ісуса Христа в цій події свідчить про те, що Він старався дотримуватися правил, які існували в тій культурі і місцевості, де він був. Він, як і всі, прийшов до святого Івана і, ввійшовши в ріки Йордану, немовби символічно міняє ці води. У святі Різдва Бог став людиною, щоб її привести до божественного житі. У святі Хрещення ГНІХ бачимо, як реально Христос входить у світ. Бо вода, як відомо, є основою буття всього світу.

Чому цього дня також святкують подію Богоявлення?

За християнською традицією раніше від цього дня святкувалося декілька свят, які і вказують на подію Богоявлення: Народження ГНІХ, Його Хрещення та чудо в Кані Галилейській, помноження п’яти хлібин. Богоявлення означає те, що Бог нам явився, і на це вказували всі ці свята. Однак у III столітті це свято набуває дещо іншого аспекту, в якому більше значення надається Різдву Ісуса. А згодом, у IV столітті, свята Різдва і Богоявлення стали святкувати окремо. Богоявлення в тому, що Господь об'явився у Святій Тройці, коли Ісус стояв у воді. Тоді голос Отця пролунав із неба, а Дух Святий у вигляді голуба зійшов.

За нашою християнською традицією цього дня освячують воду. А як нею потрібно правильно користуватися?

На Богоявлення освячується вода двічі: в навечір’я і в сам день. Люди, які не могли приступити до Причастя, споживали цю воду як знак Божого благословення. Її також вживають, щоб освятити оселю.

Чому напередодні знакових подій у житті Ісуса Христа в нашій традиції відбуваються такі Святі вечері?

Символ Вечері має глибокий зміст. Старші покоління бодай раз на день обмінювалися думками під час таких зібрань. Знаю, що в багатьох родинах і тепер існує звичай збиратися разом за Святою вечерею, щоб ділитися радістю. Потрібно вчитися збиратися разом.

Розмовляла Руслана Ткаченко

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next