АКТУАЛЬНО

Владика Володимир у перший день Декади місійності: «Місіонер має бути радісним і переконливим у своїх діях»

П'ятниця, 29 травня 2020, 23:09
Звершуючи Декаду місійності, ми прагнемо бути добрими учнями і ученицями Ісуса Христа. Рівно ж ми стараємося бути адресатами проповіді Доброї новини і благовісті, а водночас прагнемо бути носіями місійного духу. На цьому наголосив владика Володимир Груца, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у своїх роздумах у перший день Декади місійності в архикатедральному соборі Святого Юра у Львові.

«Що ж для цього потрібно робити? Можливо, сидіти довго в храмі чи каплиці? Чи читати багато книжок?» — запитав архиєрей.

«У пасхальний час ми чуємо під час Святих Літургій слово євангелиста Івана. Його, попри глибоку богословську думку, сміливо можна назвати апостолом любові. Саме євангелист Іван перейшов з Учителем дорогу страстей, а також отримав від Нього великий привілей: бути сином Богородиці. Тому він має що сказати своїм слухачам», — зауважує він.

За його словами, ми маємо дуже велику перспективу, позаяк Ісус Христос запевняє нас, що Він підготував нам місце у Царстві Небесному. Це означає, що ми маємо відчуття дому. А дім – це саме те місце, в якому нас чекають і люблять.

«Місіонер має бути радісним і переконливим у своїх діях. Якщо дивитися на радість як лише на відчуття чи емоцію, то вона може бути короткотривалою. Радість християнина є закоріненою в Божій любові», — переконаний владика Володимир.

Єпископ-помічник Львівської архиєпархії зауважив, що для того, аби когось любити, важливо його зустріти і пізнати. Владика Володимир звернув увагу на постаті, яких ми зустрічаємо у пасхальний час. На його думку, через глибоке переживання Божої любові саме ці особи стають місіонерами і благовісниками радості. Таким чином звіщають людству Добру новину.

«Погляньмо на жінок-мироносиць. У великодній ранок вони не думали про себе. Мироносиці не боялися воїнів, які охороняли гріб. Бо, як відомо, люблячу жінку ніхто і ніщо не може спинити. Жінки шукали померлого, щоб подарувати Йому любов і повагу. В результаті вони отримали великий подарунок — зустріч із Воскреслим. Сам воскреслий Христос утверджує жінок у пасхальній радості, а також забирає від них залишки смутку, щоб вони йшли і звіщали Його Воскресіння», — пригадав архиєрей.

«Подивімося на апостола Тому, — додав владика Володимир, — якого ми стереотипно називаємо невіруючим. Ні, він мав лише сумніви. У недовірі Томи мало бути багато радості й любові, щоб його любов могла перейти в радість. Воскреслий Христос дарує йому дотик до Його ран. Це дає Томі наснагу до проповіді Євангелія і до місійності».

«Навіть зцілений і розслаблений паралітик стає місіонером, бо свідчить про те, що Ісус з ним зробив. Чи пригадаймо хоча б жінку-самарянку, котра після зустрічі з Ісусом стає місіонеркою у своїй околиці і вказує на Месію», — каже він.

«Ми маємо чудові приклади наслідування Христа і життя в Божій любові. Нехай такою буде і наша життєва дорога», — побажав на завершення своїх роздумів владика Володимир.

Пригадуємо, що Декада місійності — це десятиденне підготування до святкування П’ятдесятниці, переосмислення великого дару Святого Духа та Церкви. Кожен день Декади місійності проходить під певним гаслом. Цього року щодня хтось з єпископів УГКЦ ділиться своїми роздумами про місійність.

Департамент інформації УГКЦ  


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next