АКТУАЛЬНО

Владика Йосиф (Мілян): «Страсний тиждень – велика нагода пережити з Богом смерть, а потім – Воскресіння»

Понеділок, 14 квітня 2014, 15:29
Важливо, щоб жодна краплі крові ні на Голгофі, ні на Майдані не була пролита намарне. Про це сказав у своєму відеоблозі на «Живому.ТБ» владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.

Владика Йосиф зазначив, що Страсний тиждень – це час наруги над світлом, добром, любов’ю, але це водночас велика нагода пережити з Богом смерть, аби потім пережити Воскресіння.

«Якщо людина хоча б крок зробить до власного і Божого воскресіння, то Господь зробить до неї набагато більше цих кроків. І на якісь межі вони зустрінуться, бо Бог прийшов у світу, щоб повернути собі людину і ощасливити її», − зазначив єпископ.

На його погляд, сьогодні багато чого діється поганого в світі й Україні, проте «найгірше, що може сьогодні бути у світі – апатія до всього, індиферентність». «Важливо, щоб жодна краплі крові ні на Голгофі, ні на Майдані не була пролита намарне», − наголошує владика Йосиф.

Він відзначив, що в українсько-візантійській іконографії вмираючого Ісуса Христа зображають на хресті так, наче він помирає спокійно, так, як би це мало бути.

«Вважаємо, що Христос, як Богочоловік, пережив смерть трохи інакше від людини. Але ми часто помиляємося, бо гарної смерті не буває. Може бути смерть героїчна. Може бути смерть славна. Але смерть завжди несе передсмертний страх, що буде за порогом смерті. Смерть – це завжди біль, розлука. Не буває гарної смерті. І не було гарної смерті Божої. Бо були бичування, кров, рани, терновий вінець, зрада учня, юрби, до котрої Він прийшов і з якою був», − пояснив Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Тому, вважає він, дуже важливим є у цей Страсний тиждень бути при Христі, «бути при Тому, кого пробує лукавий світ знищити». «Потрібно йти з Ним на Голгофу, щоб Він принаймні відчув, що недаремно вмирає», − наголосив владика Йосиф (Мілян).

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next