АКТУАЛЬНО

«Владики не помилилися», – Віктор Єленський про вибір владики Святослава Шевчука на Отця і Главу УГКЦ

Середа, 24 березня 2021, 07:00
27 березня 2021 року в УГКЦ відзначатимуть десятиріччя перебування на престолі Глави Церкви Блаженнішого Святослава. Про те, чим відзначилися ці десять років його головування у житті УГКЦ і України загалом, у програмі «Добра розмова» з Галиною Бабій розповів Віктор Єленський, доктор філософії, релігієзнавець, політик.

«Блаженніший Святослав став Главою УГКЦ у дуже складний момент, – пригадує пан Віктор. – У 2010-2011-х роках адміністрація Януковича намагалася загнуздати УГКЦ, домогтися від неї абсолютного послуху, обмеживши її діяльність храмовою огорожею. Йшлося про закриття УКУ. Було багато акцій і рухів, спрямованих на маргіналізацію УГКЦ… Зараз ми про це й не згадуємо, але на той час все це було дуже наочно і загрозливо. Тодішня адміністрація президента дуже бажала, щоб новий глава УГКЦ був набагато поступливішим і менш принциповим, ніж його попередник Любомир Гузар. Але, як бачимо, цього не сталося – навпаки, за ці десять років, в силу всіх подій, які відбулися і відбуваються в Україні, суспільна роль і значення УГКЦ дуже зросли».

Віктор Єленський відзначив продовження традиції і цінностей УГКЦ і підкреслив, що попередником Блаженнішого Святослава на престолі Глави Церкви був не лише Блаженніший Любомир Гузар, а й такі титани Церкви, як митрополит Андрей Шептицький та Йосиф Сліпий.

«Чому саме Святослав? У 2011 році я був серед тих, хто ставив собі це запитання, – зізнається п. Віктор Єленський і, перш ніж відповісти на це запитання, додає: – Подібно в 1991 році, коли Мирослав Іван кардинал Любачівський повернувся в Україну, ми розпитували: чому, на його думку, Андрей Шептицький обрав своїм наступником Йосифа Сліпого? Любачівський тоді казав: кир Андрей був певний, що цей не зламається. На той момент для Церкви це було найголовнішим. Так і з вибором Святослава. Думаю, що Блаженніший Любомир, владики, які в 2011 році зібралися на Виборчий Синод, також щось знали про майбутнє Церкви, і побачили у єпископові Святославові щось, що мало б бути дуже важливим у наступні роки. І, мені здається, вони не помилилися».

Переглянути всю програму можна тут:

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next