АКТУАЛЬНО

«Єдність з Наступником апостола Петра, Папою Римським, для нас є питанням віри», - владика Богдан з приводу 72-х роковин Львівського псевдособору

П'ятниця, 09 березня 2018, 21:14
8-10 березня Українська Греко-Католицька Церква спогадує сумні події, пов’язані з Львівським псевдособором 1946 року. Сімдесят два роки тому сталінський режим поставив поза законом кілька мільйонів віруючих греко-католиків разом з їхніми пастирями, духовенством, монашеством, ліквідовуючи церковні структури та насильно втілюючи громади Української Греко-Католицької Церкви в лоно Російської Православної Церкви.

У ці березневі дні у храмах УГКЦ творяться молитви за упокій душ ісповідників віри, які віддали своє життя впродовж десятиліть переслідувань комуністичним режимом. У цьому контексті залишається актуальним заклик Святішого Отця Франциска, який у листі до Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава два роки тому писав: «Спогадуючи про ці події, з глибокою вдячністю схиляємо голову перед тими, які ціною випробувань, а навіть і мучеництва, протягом цього періоду засвідчили віру, живучи нею з посвятою своїй Церкві та непохитною єдністю з Наступником святого Петра».

Водночас спомин про трагічні сторінки минулого спонукає до поновного осмислення дару приналежності до «Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви». «Єдність з Наступником святого апостола Петра, Вселенським Архиєреєм Папою Римським для нас не є питанням лише канонічного підпорядкування чи церковної дисципліни; ця єдність – це питання віри, і тому наші попередники не хиталися перед лицем випробувань і утисків та були готові навіть життя своє віддати в мученицькій жертві задля вірності заповітові Христа «щоб усі були одно», – сказав у коментарі Департаменту інформації Преосвященний владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ. Їхній подвиг, на думку єпископа, повинен надихати нас, сьогодні живучих, зберігати скарб віри, який вони захистили ціною власного життя, і свідчити перед усім світом про великі діла Божої благодаті, які проявилися в історії нашої Церкви й українського народу.

Невипадково Святіший Отець Венедикт XVI свого часу в листі до св. п. Блаженіншого Любомира з нагоди 60-х роковин Львівського псевдособору підкреслював, що «з цієї Церкви, очищеної переслідуваннями, випливли потоки живої води не лише для українських католиків, але для усієї Католицької Церкви, розсіяної по світі».

Нагадаємо, задля увіковічення пам’яті ісповідників віри катакомбної Церкви кілька років тому студія «Живе ТБ» створила документальну стрічку «Ті, що вірні», яка розповідає про духовний подвиг греко-католицьких монахинь, священиків та єпископів.

Крім того, за цим посиланням зібрано численні матеріали на тему Львівського псевдособору 1946 року.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next