АКТУАЛЬНО

Єпископ Йосиф Мілян: «Спробуймо використати усю повноту і багатство християнського життя, зберігаючи рекомендації медиків»

Понеділок, 16 березня 2020, 06:40
«Живемо у світі суцільних індивідуалізмів, який породжує егоцентризм. Нам дуже часто здається, що наша всемогутність все здолає у цьому світі. У Святому Письмі бачимо, що Господь створив людину істотою суспільною. Христос у своїй місійності послуговувався товариством учнів. Ми ж сьогодні намагаємося відмежуватися всі від усіх», — зауважив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ.

Під час свого слова єпископ звернув увагу на сцену з Євангелія про розслабленого чоловіка, в якій чотири особи взяли на себе відповідальність за його здоров’я. Тим самим поставили своє плече під його ноші.  «Ми дуже часто просимо одні в одних про молитву. Зазвичай  дуже легко погоджуємося на це. Проте не завжди здаємо собі справи, що беремо обов'язок перед цією людиною. Замало сказати, що я помолюся. Замало сказати, що я вірю. Наша віра повинна бути дієвою. Христос у сьогоднішній Євангелії наголошує, що віра це фундамент. Людина спасається через віру у Христовій Церкві. Саме тому так важливо бути записаним у книзі життя через ласку хрещення, практику віри і через те, щоб у спільноті разом шукати спасіння», наголосив архиєрей.

Протосинкел Київської архиєпархії також зазначив, що ми мусимо бути людьми віри і завжди бути готовими підставити своє плече потребуючому, як Христос прийшов на землю і став між грішниками і Богом, взявши на себе весь людський  гріх. Саме тим Він довів свою віру у грішника.

У своїй проповіді владика Йосиф замислився над тим, що саме ця проблема вірусу має сказати людству.

«Коронавірус вже говорить смертями тисяч людей. Про що ця ситуація, яка, здається, прийшла нізвідки, має сказати людині? У нас дуже багато проблем і вірусів, тільки наслідки їх не такі швидкі, як від коронавірусу. Хіба проблема гендерної політики це не вірус, який знищить людство, якщо з ним не боротися? Хіба ненависть і заздрість не знищить нас зісередини? Перспектива смертельних наслідків є дуже далекою. Спробуймо сьогодні усвідомити, що ми можемо зробити багато добра, щоб протистояти фізіологічній і духовній інфекції. Духовність це фундамент нашого матеріального життя. Спробуймо жити так, аби служити тим, хто найбільше цього потребує», закликав проповідник.

Завершуючи, владика Йосиф наголосив, що молитва є потужним засобом від духовного і фізичного вірусу. Відтак закликав: «Спробуймо використати всю повноту і багатство християнського життя, зберігаючи всі рекомендації медиків, щоб уберегти себе від фізичної і духовної хвороби. Будьмо уважними до потреб інших, і тоді Господь зглянеться над нами та світом. Нехай всемилостива Божа ласка оздоровлює нас і провадить до спасіння».

Потрібно зазначити, зважаючи на пандемію коронавірусу та заходи і рішення урядів різних країн задля запобігання його поширенню. В Українській Греко-Католицькій Церкві було повідомлено вірних Церкви та всіх зацікавлених осіб про можливість у неділю молитися Літургію онлайн. Цією можливістю скористалися понад сто тисяч осіб.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next