АКТУАЛЬНО

З історії УГКЦ. Отець Микола Пристай про Львівську духовну семінарію та Богословську академію

Четвер, 26 грудня 2013, 16:11
Інтерв'ю з легендою Львівської духовної семінарії – о. Миколою Пристаєм.

Єдиним священиком, який працював в семінарії у довоєнний період (1942-1946) та після її відродження (1991-2009).

Отець Микола розповідає про свій вступ до Духовної семінарії та Богословської академії, навчання за ректорату о. Йосипа Сліпого, історії з життя семінаристів, візити Митрополита Андрея Шептицького. Пригадує ліквідацію закладу радянською владою, навесні 1945 р., долю семінаристів та ректорату.

Довідка:

Священик Микола Пристай народився 29 грудня 1910 р. в селі Підбереж на Станіславівщині. Після навчання у Стрийській гімназії, у 1932 р., поступив до Львівської духовної семінарії та Богословської академії. Після ієрейських свячень 1942 р. служив префектом семінарії та секретарем ректора Йосипа Сліпого. Після ліквідації УГКЦ був висланий до Сибіру, де провів 41 рік життя. За цей період здобув три вищі освіти, працював викладачем німецької мови.

У 1991 р. повернувся до України та відродженої Львівської духовної семінарії. Протягом 18 років працював викладачем і директором бібліотеки, написав і видав двотомну історію Семінарії. Отець Микола Пристай мав добру пам'ять, велике почуття гумору, був відкритий до спілкування та охоче давав інтерв'ю. Відійшов до вічності 17 квітня 2009 р., на 99 році життя.

Більше про життя о. Миколи Пристая тут.

Відео 1996 р. з архіву телестудії УГКЦ "Собор". Розмовляла Оксана Гайова. Нову редакцію здійснено в грудні 2013 р., з нагоди 230-ліття Львівської духовної семінарії УГКЦ та у 103-річниці від народження о. Миколи Пристая. Відеомонтаж Тараса Бабенчука.

Використано архівні матеріали Інституту історії Церкви УКУ, Центру міської історії Центрально-Східної Європи та телестудії "Контакт".

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next